Wykonanie
Przepisy na zapiekane owsianki widziałam wielokrotnie. Podchodziłam do nich sceptycznie... Zawsze jednak jest ten pierwszy raz i tym razem mnie również dopadł ;) Spróbowałam, polubiłam, zrobię jeszcze nie raz :)Inspiracja
Składniki :1 szkl.
Płatków owsianych1, 5 szkl.
MlekaSzczypta
soli3
jabłkaSzczypta
cynamonu2 łyżki
rodzynek2
białka3 łyżki
cukru pudruSposób przygotowania :
Mleko podgrzej i zalej nim
płatki owsiane wymieszane ze szczyptą
soli. Odstaw na całą noc.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj
rodzynki i 1/3 szkl.
wody i duś 10-20 minut. Całość dopraw
cynamonem.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj
cukier puder.W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami owsiankę,
jabłka i pianę.Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz około 30 minut, do lekkiego przyrumienienia pianki.Podawaj na gorąco.