Wykonanie
Proste, ale jakże pięknie prezentujące się danie obiadowe!Farsz ze
szpinaku i
twarożku oraz pomidorowa „czapeczka” sprawiają, że filet jest soczysty i aromatyczny.Gorąco polecam :)Inspiracją był ten przepis .Uwaga:)Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto zatem wiedzieć, że można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec zaraz przed podaniem :)Składniki: (5 porcji)5 małych
filetów z piersi kurczakaokoło 125 g
twarożku typu Philadelphia (ale może być także
ricotta,
twarożek kozi lub
mascarpone)około 100-150 g
świeżego szpinaku2-3 ząbki
czosnku1-2 łyżki posiekanych ulubionych świeżych
ziół + parę listków/gałązek do dekoracji (ja użyłam
tymianku)
sól i
pieprzoliwadodatkowo:1-2 mięsiste, średnie
pomidoryWykonanie:
Szpinak umyć, sparzyć zalewając wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odcedzić i po wystudzeniu dokładnie wycisnąć, aby pozbyć się maksymalnie dużo
wody.
Twarożek wymieszać ze
szpinakiem. Farsz doprawić do smaku
solą,
pieprzem, przeciśniętym
czosnkiem i posiekanymi
ziołami.
Filety z kurczaka naciąć tak aby powstała kieszonka. Każdy oprószyć
solą i
pieprzem. Do środka nałożyć farsz z
twarożku i
szpinaku. Przykryć 1-3 plasterkami
pomidora.Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą. Każdą porcję udekorować gałązką
ziół i spryskać/skropić
oliwą.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.Podawać od razu z ulubioną
sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.Uwaga: Ja podawałam filety z
fasolką szparagową i
młodą cukinią smażoną 3-4 minuty na
oliwie z dodatkiem
czosnku.Smacznego :)