Wykonanie
Po wielce udanym debiucie w zapiekaniu
makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę.Tym razem miałam do wykorzystania
piersi z kurczaka i
serek mascarpone. Nigdy nie używałam
serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania.Szperając w necie natrafiłam na taki przepis . Co prawda nie zapiekanka, ale łatwo się dało na takie danie przerobić. Przepis trochę zmodyfikowałam.Składniki na 3 osoby:* 150-200 g
makaronu pełnoziarnistego - dałam penne* 500 g
piersi z kurczaka* 2 ząbki
czosnku* łyżka
oleju lub
oliwy*
przyprawa do kurczaka*
cebulka świeża pachnąca wiosną;)
Sos pomidorowy:*
pomidory - ja dałam puszkę - 400 g bez skórki, pokrojone* 2
cebule posiekane drobno* ząbek
czosnku*
sól,
pieprz* łyżka
oleju* 3 łyżki
serka mascarpone - ok. 100g
Kurczaka pokroiłam w kosteczkę, włożyłam do miski, zalałam marynatą składającą się z : 2 ząbków wyciśniętego
czosnku, łyżki
oleju,
ziołowej przyprawy do
kurczaka. Umieściłam w lodówce na kilka godzin.Przygotowując danie nastawiłam najpierw piekarnik na 200 *C i
wodę na
makaron, który gotowałam 5 min.
Kurczaka wrzuciłam na rozgrzany
olej, smażyłam kilka minut z każdej strony do zrumienienia. W międzyczasie przygotowałam sos. Zeszkliłam na łyżce
oleju cebulę z
czosnkiem, dodałam
pomidory, przyprawiłam i chwilę gotowałam na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodałam
mascarpone i dobrze wymieszałam.Na dno naczynia żaroodpornego włożyłam
makaron, na to warstwę
kurczaka posypaną
cebulką, a na wierzch sos.Do piekarnika na 20 minut, a
potem na stół i... uczta:)Danie baaardzo smaczne, warte wypróbowania;
mascarpone rzeczywiście czyni sos aksamitnym,
będę go stosować nie tylko do słodkości:)I wbrew pozorom, jest to szybkie danie do przygotowania, mimo, że kilka czynności trzeba zrobić. Ale krótko i jednocześnie;)Polecam:)Komentarze