ßßß Cookit - przepis na ŁÓDECZKI Z KURCZAKA ze szpinakiem i twarożkiem

ŁÓDECZKI Z KURCZAKA ze szpinakiem i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Proste, ale jakże pięknie prezentujące się danie obiadowe!
Farsz ze szpinaku i twarożku oraz pomidorowa „czapeczka” sprawiają, że filet jest soczysty i aromatyczny.
Gorąco polecam :)
Inspiracją był ten przepis .
Uwaga:)
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto zatem wiedzieć, że można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec zaraz przed podaniem :)
Składniki: (5 porcji)
5 małych filetów z piersi kurczaka
około 125 g twarożku typu Philadelphia (ale może być także ricotta, twarożek kozi lub mascarpone)
około 100-150 g świeżego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanych ulubionych świeżych ziół + parę listków/gałązek do dekoracji (ja użyłam tymianku)
sól i pieprz
oliwa
dodatkowo:
1-2 mięsiste, średnie pomidory
Wykonanie:
Szpinak umyć, sparzyć zalewając wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odcedzić i po wystudzeniu dokładnie wycisnąć, aby pozbyć się maksymalnie dużo wody.
Twarożek wymieszać ze szpinakiem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Filety z kurczaka naciąć tak aby powstała kieszonka. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Do środka nałożyć farsz z twarożku i szpinaku. Przykryć 1-3 plasterkami pomidora.
Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Każdą porcję udekorować gałązką ziół i spryskać/skropić oliwą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Podawać od razu z ulubioną sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.
Uwaga: Ja podawałam filety z fasolką szparagową i młodą cukinią smażoną 3-4 minuty na oliwie z dodatkiem czosnku.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/22/lodeczki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-twarozkiem