Wykonanie
Jajka i
szparagi to jeden z najbardziej udanych duetów w całym kulinarnym świecie!Tym razem proponuję Wam danie
śniadaniowe.Smaczne, szybkie i ładnie się prezentujące :)Składniki: (2 porcje)2
jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)2-4
zielone szparagi2 łyżeczki posiekanego
szczypioru2 łyżeczki
twarożku naturalnego typu Philadelphia
sól i
pieprzoliwa do nasmarowania foremekdodatkowo:2 kokilki do zapiekania
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Kokilki posmarować wewnątrz cienką warstwą
oliwy.
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko posolonej
wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić.Do każdej kokilki włożyć po łyżeczce posiekanego
szczypioru, połowę obgotowanych i pokrojonych
szparagów oraz po 1 łyżeczce
twarożku. Na wierzch wbić po 1
białku, a
żółtka odstawić. Każdą porcję oprószyć
solą i
pieprzem.Kokilki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 7-10 minut. W momencie jak
białka będą prawie całkowicie ścięte na wierzch każdej porcji włożyć
żółtko i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty. (Uwaga: Dzięki takiej metodzie przygotowania,
białka będą całkowicie ścięte, a
żółtka ciepłe i płynne.)Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.Smacznego :)