ßßß
Jajka i szparagi to jeden z najbardziej udanych duetów w całym kulinarnym świecie!Tym razem proponuję Wam danie śniadaniowe.Smaczne, szybkie i ładnie się prezentujące :)Składniki: (2 porcje)2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)2-4 zielone szparagi2 łyżeczki posiekanego szczypioru2 łyżeczki twarożku naturalnego typu Philadelphiasól i pieprzoliwa do nasmarowania foremekdodatkowo:2 kokilki do zapiekania
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Kokilki posmarować wewnątrz cienką warstwą oliwy.Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić.Do każdej kokilki włożyć po łyżeczce posiekanego szczypioru, połowę obgotowanych i pokrojonych szparagów oraz po 1 łyżeczce twarożku. Na wierzch wbić po 1 białku, a żółtka odstawić. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem.Kokilki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 7-10 minut. W momencie jak białka będą prawie całkowicie ścięte na wierzch każdej porcji włożyć żółtko i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty. (Uwaga: Dzięki takiej metodzie przygotowania, białka będą całkowicie ścięte, a żółtka ciepłe i płynne.)Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.Smacznego :)