Wykonanie
Szparag z
jajkiem to połączenie smakowe - idealne. Nadaje się zarówno na wykwintne śniadanie, jak i lekki posiłek obiadowy.Nazwa
szparaga pochodzi z
języka greckiego asparagus, czyli
młody pęd. Karierę
szparaga rozpoczęli 4500 lat temu Rzymianie. To właśnie z Włoch
szparag wyruszył na podbój Europy. Tak przywędrował do Niemiec.Dziś Niemcy są najwiekszymi wielbicielami
szparagów w Europie. To one wiosną obejmują panowanie na tutejszych stołach. Przyznam się szczerze, że dopiero zamieszkawszy za zachodnią granicą,
szparagi zaczeły się pojawiać w moim menu. Trudno tu się im oprzeć, bo są wszechobecne. "Budki" ze
szparagami wyrastają jak
grzyby po deszczu. Tu można kupić najświeższe
szparagi prosto z plantacji. Kupimy jednocześnie odpowiedni gatunek Rislinga komponujący się ze smakiem
szparagów. Asortyment budki za niedługo powiększy się o
truskawki prosto z plantacji wraz z
malinami. Niemcy są największym producentem
szparagów w Europie. Plantacje
szparagów obejmują 18.000 ha. Światowym liderem w ich uprawie są jednak Chiny.Bardzo popularne w Niemczesch są festyny na cześć tego warzywa. W
mieście Meinheim podczas ostatnich dwóch tygodni maja odbywa się Spargelfest, który przyciąga rzesze "szparagożerców". Jak bardzo Niemcy rozsmakowali się w szparagach, świadczy fakt, że nazywają je "
białym złotem".JAK KUPOWAĆ
SZPARAGI ?Główka
szparaga musi być zwarta i zamknięta, najlepiej jednak obejrzeć miejsce cięcia
szparaga. Nie może ono być suche, zwiędnięte, ani ściemniałe.
Szparag musi być jedrny i soczysty, wtedy na pewno jest świeży. Próba paznokcia może okazać się najszybsza i najskuteczniejsza. Gdy usłyszymy skrzypienie pocierając
szparag o
szparag, też możemy być pewni ich świeżosci.
Składniki na 2 porcje:1 pęczek
zielonych szparagów3-4
jajkasól,
pieprzszczypiorek3 łyżki
masła ghee2 łyżki tartego
parmezanuWykonanie :
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
Wodę solimy, dodajemy odrobinę
cukru i kawałeczek
masła. Gotujemy
szparagi około 4 minut ,w małej ilości
wody tak by główki nie były zanurzone w wodzie.
Jajka smażymy na wolnym ogniu, tak by
żółtko w środku było płynne, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem oraz obficie posypując
szczypiorkiem.Układamy na talerzu
szparagi, polewamy roztopionym
masłem, posypujemy startym
parmezanem. Podajemy z usmażonym
jajkiem i grzankami. Smacznego!