ßßß Cookit - przepis na Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką. Jak kupować szparagi?

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką. Jak kupować szparagi?

nazwa

Wykonanie

Szparag z jajkiem to połączenie smakowe - idealne. Nadaje się zarówno na wykwintne śniadanie, jak i lekki posiłek obiadowy.
Nazwa szparaga pochodzi z języka greckiego asparagus, czyli młody pęd. Karierę szparaga rozpoczęli 4500 lat temu Rzymianie. To właśnie z Włoch szparag wyruszył na podbój Europy. Tak przywędrował do Niemiec.
Dziś Niemcy są najwiekszymi wielbicielami szparagów w Europie. To one wiosną obejmują panowanie na tutejszych stołach. Przyznam się szczerze, że dopiero zamieszkawszy za zachodnią granicą, szparagi zaczeły się pojawiać w moim menu. Trudno tu się im oprzeć, bo są wszechobecne. "Budki" ze szparagami wyrastają jak grzyby po deszczu. Tu można kupić najświeższe szparagi prosto z plantacji. Kupimy jednocześnie odpowiedni gatunek Rislinga komponujący się ze smakiem szparagów. Asortyment budki za niedługo powiększy się o truskawki prosto z plantacji wraz z malinami. Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Plantacje szparagów obejmują 18.000 ha. Światowym liderem w ich uprawie są jednak Chiny.
Bardzo popularne w Niemczesch są festyny na cześć tego warzywa. W mieście Meinheim podczas ostatnich dwóch tygodni maja odbywa się Spargelfest, który przyciąga rzesze "szparagożerców". Jak bardzo Niemcy rozsmakowali się w szparagach, świadczy fakt, że nazywają je "białym złotem".
JAK KUPOWAĆ SZPARAGI ?
Główka szparaga musi być zwarta i zamknięta, najlepiej jednak obejrzeć miejsce cięcia szparaga. Nie może ono być suche, zwiędnięte, ani ściemniałe. Szparag musi być jedrny i soczysty, wtedy na pewno jest świeży. Próba paznokcia może okazać się najszybsza i najskuteczniejsza. Gdy usłyszymy skrzypienie pocierając szparag o szparag, też możemy być pewni ich świeżosci.
Składniki na 2 porcje:
1 pęczek zielonych szparagów
3-4 jajka
sól, pieprz
szczypiorek
3 łyżki masła ghee
2 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie :
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
Wodę solimy, dodajemy odrobinę cukru i kawałeczek masła. Gotujemy szparagi około 4 minut ,w małej ilości wody tak by główki nie były zanurzone w wodzie.
Jajka smażymy na wolnym ogniu, tak by żółtko w środku było płynne, doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz obficie posypując szczypiorkiem.
Układamy na talerzu szparagi, polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem. Podajemy z usmażonym jajkiem i grzankami. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/zielone-szparagi-z-jakiem-sadzonym-i.html