ßßß Cookit - przepis na JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI

JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI

nazwa

Wykonanie

Szparagi i jajka w koszulce to bardzo znane połączenie!
Okazało się, że ten sam duet, ale w formie jajecznicy smakuje równie wybornie :)
Pyszne danie na śniadanie. Polecam :)
Ps. Wyszedł mi, zupełnie niezaplanowany, „Szparagowy Maraton”…
Mam nadzieję, że Wam to odpowiada, bowiem kolejne przepisy czekają „w kolejce”… ;)
Składniki: (1 porcja)
3-4 zielone szparagi (lub same główki szparagów, które pozostały Wam z gotowania Cappuccino szparagowego)
2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki.
W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Po chwili ponownie odcedzić.
Uwaga: Jeśli mamy same szparagowe „główki”, to wystarczy gotować je tylko 2-3 minuty.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić odcedzone, pokrojone i obgotowane szparagi. Smażyć 1-2 minuty, wbić jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Przed podaniem posolić i oprószyć pieprzem.
Smacznego :)
Uwaga:)
Zestawienie dań ze SZPARAGAMI – tutaj
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/10/jajecznica-ze-szparagami