Wykonanie
Szparagi i
jajka w koszulce to bardzo znane połączenie!Okazało się, że ten sam duet, ale w formie jajecznicy smakuje równie wybornie :)Pyszne danie na śniadanie. Polecam :)Ps. Wyszedł mi, zupełnie niezaplanowany, „Szparagowy Maraton”…Mam nadzieję, że Wam to odpowiada, bowiem kolejne przepisy czekają „w kolejce”… ;)Składniki: (1 porcja)3-4
zielone szparagi (lub same główki
szparagów, które pozostały Wam z gotowania
Cappuccino szparagowego)2
jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)
oliwasól i
pieprzWykonanie:
Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki.W małym garnku zagotować lekko osoloną
wodę i wrzucić pokrojone
szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej
wody. Po chwili ponownie odcedzić.Uwaga: Jeśli mamy same
szparagowe „główki”, to wystarczy gotować je tylko 2-3 minuty.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić odcedzone, pokrojone i obgotowane
szparagi. Smażyć 1-2 minuty, wbić
jajka i smażyć do momentu aż jajecznica będzie gotowa. Przed podaniem posolić i oprószyć
pieprzem.Smacznego :)
Uwaga:)Zestawienie dań ze
SZPARAGAMI – tutaj