ßßß Cookit - przepis na RAZOWY STRUDEL Z JABŁKAMI

RAZOWY STRUDEL Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy strudel jabłkowy, ale z mąką razową i minimalną zawartością tłuszczu i cukru!
Pomimo obaw, ciasto z mąki razowej wyszło bardzo smaczne i prawdziwie „strudlowe” ;)
A nadzienie… To już po prostu czysta poezja! Słodkie jabłka i rodzynki z cynamonowo-goździkową nutą…
Mniam :)
Uwaga:)
Przepis pochodzi z poleconej mi przez Kaś książki „Wypieki dla diabetyków” (autorki Britta Macho i Tina Schlag). Prezentowany tam strudel od razu „wpadł mi w oko”. Jednocześnie nauczona doświadczeniem podchodziłam do tego wypieku baaardzo sceptycznie! Na szczęście moje obawy się nie ziściły ;)
Składniki: (na 2 strudle, razem 16-20 porcji)
Ciasto:
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używałam razowej, ale graham powinna być nawet lepsza)
125 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
125 ml zimnej wody
2 łyżki delikatnej oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka octu winnego 6%
Nadzienie:
6-7 słodkich jabłek (najlepiej odmiana Champion lub Gala)
4-6 łyżek rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
Dodatkowo:
1-2 łyżki oliwy do posmarowania ciast przed pieczniem
1-2 łyżki fruktozy w pudrze do posypania ciast
ściereczka do pomocy w zwijaniu strudla
Wykonanie:
NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA!
CIASTO WSTAWIAMY DO ZIMNEGO PIEKARNIKA!
Wszystkie składniki ciasta zagnieść lub wyrobić robotem kuchennym, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (od brzegów miski) i nabierze jedwabistej konsystencji.
Z gotowego ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą i owinąć folią spożywczą. Odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
Ciasto podzielić na połowy (będą z niego 2 strudle). Każdą połowę dokładnie rozwałkować na prostokąt, a następnie dodatkowo rozciągnąć rękoma.* Gotowe, rozciągnięte ciasto ułożyć na czystej ściereczce.
*Kilka uwag odnośnie wałkowania i rozciągania. Wałkując podsypywałam ciasto odrobiną mąki tortowej. Gdy ciasto było już bardzo cienkie podłożyłam pod nie obie dłonie, uniosłam do góry i rozpoczęłam rozciąganie. Trzeba to robić bardzo delikatnie (ciasto lubi się dziurawić!), ale jednocześnie skutecznie, aby w rezultacie otrzymać „płat” grubości lnianej tkaniny.
Jeśli w czasie rozciągania powstaną dziurki nie wpadajmy w panikę… Ciasto jest dość plastyczne więc dają się zakleić ;)
Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie kawałki. Wymieszać z rodzynkami (można je wcześniej namoczyć w odrobinie gorącej wody i rumu), cynamonem i mielonymi goździkami.
Połowę nadzienia rozłożyć na cieście pozostawiając 5 cm „margines” wzdłuż wszystkich boków.
Brzegi krótszych boków zawinąć do środka, a następnie pomagając sobie ściereczką zrolować cały strudel. To samo zrobić z drugim ciastem.
Gotowe ciasta układać na wyłożonej papierem blasze („szwem” do dołu). Posmarować/spryskać odrobiną delikatnej oliwy. Wstawić do ZIMNEGO piekarnika i piec 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.** Gdy będzie już chłodne oprószyć fruktozą w pudrze. Kroić na 4-5 cm plastry i podawać.
**Uwaga: Ciasto zaraz po upieczeniu jest sztywne i twarde. W miarę stygnięcia „więdnie” i staje się zupełnie miękkie. W czasie pieczenia może wyciec odrobiną soku jabłkowego. To jest normalne i nie wpływa na końcowy efekt.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/30/strudel-z-jablkami