Wykonanie
Oprócz dobrych
jabłek Antonówek polecam na masę do jabłeczników współcześnie popularny gatunek Kortland -
owoce dość smaczne i jaśniejsze od innych.
Przetwory z
jabłek na szarlotkę, do rolady czy po prostu jako
dżem do kanapek, robię kilka
razy w roku w niedużych ilościach, żeby
mieć masę z
owoców pod ręką do ciasta.
Składniki na około 5 słoików o pojemności 0 , 5 litraokoło 7 kg
jabłekszklanka
cukru lub ilość według uznania4-5 sztuk
goździkówłyżeczka czubata
cynamonutrochę
wody, jeśli
jabłka mają mało wyciekającego sokuPrzygotowanieLINK do filmu z przepisemUmyte
jabłka bez skórek i gniazd ścieram na tarce i wstawiam do garnka, który najlepiej sprawdza się do smażenia, ale i tak zasada jest taka, że trzeba często mieszać, jeśli chcemy
mieć gęstą masę, która po włożeniu do słoika, nie wypadnie, gdy go odwrócimy do góry dnem.
Jabłka dodałam na dwa
razy. Kiedy się zagotowały i zeszkliły dodałam
cukier.
Jabłka dość szybko się smażą, zwłaszcza starte, dlatego częste mieszanie nie jest problemem. W trakcie dodaję rozdrobnione
gożdziki - niewielką ilość, żeby podbić smak
owoców a na koniec
cynamon. Ten ostatni składnik nie koniecznie do użycia, bo nie każdy go lubi a i zdążymy go dodać przed samym użyciem. Wkładam gorąco masę do wyparzonych słoików. Zdejmuję z gwintu ręcznikiem papierowym zanieczyszczenia z
dżemu i dobrze zakręcam, Pasteryzuję
jabłka w słoikach około 30 minut w temperaturze poniżej wrzenia, czyli tak, żeby
woda nie bulgotała. Dobrze wklęśnięte zakrętki to dowód na szczelne zamknięcie.Polecam!Życzę bogatej spiżarniPozdrawiam Weronika