Wykonanie
Strasznie mi dziś
truskawkowo :-) Kupiłam na targu tak niesamowite
truskawy, że jeszcze się cieszę :-) Wszyscy, stragan w stragan piszą, że
truskawki są słodkie lub najsłodsze i prawdę mówiąc to wszystkie wyglądały pięknie, ale obawiałam się czy w obliczu ostatnich codziennych burz, na pewno są one dobre... Przy jednym ze stoisk moje dziecko z całych płuc zawyło: "Ja chcę te
truskawki!" (oczywiście słownik 2,5-latki nieco odbiega jakością wypowiedzi od przytoczonego zdania ;-) ) i to zaważyło na mojej decyzji ;-) I wybór okazał się
trafny :-) duże, słodkie i soczyste :-) Moja córcia sama zjadła ich dziś chyba jakieś pół kilo ;-) a ja piekłam i miksowałam - efekt poznacie jutro, a dziś dla odmiany kwaskowy
rabarbar i orzeźwiający kompot z jego udziałem :-)SKŁADNIKI4 grube łodygi
rabarbaru1 duże
jabłko2
goździkikawałek
cynamonu1 l
wody5 łyżek
cukruOwoce myjemy i obieramy,
rabarbar kroimy w kawałki długości 2 cm, a
jabłka w ósemki.
Owoce,
goździki i
cynamon wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut.
Ugotowany słodzimy - przy tej ilości
cukru, którą podałam będzie orzeźwiający, delikatnie kwaskowy. Jeśli wolicie słodsze kompoty możecie śmiało dosypać więcej
cukru :-)Py szny :-) Idealny na letnie upały...