Wykonanie
Jabłko na naszej liście cele brytów utrzymuje się w dalszym ciągu na pierwszej pozycji i to od wielu tygodni. Cóż .. nie ma się co dziwić. Jesień w pełnej
krasie mieni się wszystkimi kolorami złota i czerwieni, otula nas porannymi mgłami, a i postraszyła kilka
razy niezłymi przymrozkami. Kampania buraczana zakończona więc Pani Zima u progu za klamkę trzyma …Zawekowałam już chyba wszystko co można było zawekować: zaczęłam późną wiosną od
truskawek, poprzez
maliny,
porzeczki,
agrest,
jagodę kamczacką,
gruszki,
śliwki,
ogórki,
cukinię,
buraczki,
paprykę na kilka sposobów,
dynię no i
jabłka oczywiście. Z
jabłek co roku przygotowuję prosty w wykonaniu i cudowny w smaku mus, który
potem używam do szarlotki, naleśników, do
chleba, różnych deserów albo zwyczajnie pałaszuję wyjadając łyżeczką ze słoiczka :)Robienie tych rzeczy to mus, który mam we
krwi od bardzo niedawna ale ten mus jest zazwyczaj słodki, a poza tym sprawia mi ogromną frajdę. Być może ktoś z Was miał już okazję skosztować moich wynalazków –
malin z
wanilią,
truskawek z
imbirem,
jabłek z
agrestem,
porzeczki z
maliną,
truskawek z
chili,
jabłek z imbirem? Mam nadzieję, że tak i że Wam smakowały :)
Dziś prosty mus, który może być następnie bazą do śmielszych poczynań kulinarnych (wystarczy ruszyć trochę wyobraźnią) ale może pozostać sam w sobie klasycznym
musem jabłkowym – równie pysznym w swej prostocie.Co będzie potrzebne:2 kg
jabłek (najlepiej mieszanych – szara reneta, antonówki, kosztele, jonagold … )½ szklanki
wodycukier – opcjonalnie
goździki – opcjonalnie
cynamon – opcjonalnieJak wykonać:
Jabłka należy umyć i obrać ze skórki, wycinając gniazda nasienne. Obrane i pokrojone wrzucać do garnka z odrobiną
wody.
Jabłka należy dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły.
Jabłka można wrzucać partiami wtedy uzyskamy niejednolitą konsystencję musu z kawałkami
jabłek. Opcjonalnie można dodać do
jabłek cukier do smaku,
cynamon i
goździki ale … Zwiększy to ryzyko, że
mus jabłkowy się przypali (uważam, że
jabłek nie trzeba dosładzać – same w dobie mają już dużo
słodyczy),
cynamon i
goździki spowodują, że mus ściemnieje.Te
przyprawy można dodać po otwarciu słoika z musem i przy przygotowywaniu
jabłek bezpośrednio na szarlotkę.Gorący mus przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków (wyparzonych), napełniamy nim po brzegi słoiczki i zakręcamy nakrętkami. Słoiczki stawiamy do góry dnem, okrywamy tradycyjnie kocykiem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.