ßßß Cookit - przepis na DOMOWA RICOTTA

DOMOWA RICOTTA

nazwa

Wykonanie

Zrobiony w domu, świeży serek ricotta nie ma sobie równych!
Wspaniały smak, ale i ogromna satysfakcja z samodzielnej „produkcji” powinny zachęcić każdego do spróbowania :)
Jedynym, ale za to krytycznym, czynnikiem decydującym o sukcesie są składniki. Musimy znaleźć źródło mleka „prosto od krowy” oraz pełnotłustej, świeżej śmietany. Tak mało i tak dużo zarazem ;)
Mój przepis jest kolażem kilku przepisów, które znalazłam na blogach (ale głównie tego) oraz efektem paru prób udoskonalających moją wersję twarożku.
Gorąco polecam :)
Składniki : (na około 600 g ricotty)
2 litry mleka „prosto od krowy” (NIE UHT!)*
400-500 ml śmietany 30% (NIE UHT!)
duża szczypta soli
100 ml soku z cytryny (około 2 cytryny)
*Ja kupuję mleko „z maszyny”. W kilku miejscach w Warszawie, stoją automaty, w których można nabyć „świeże mleko prosto od krowy” :) Kosztuje 3,20 zł za 1 litr.
dodatkowo:
gaza lub gęsta lniana/bawełniana ściereczka
termometr do gotowania (dla wygody)
Wykonanie :
W dużym garnku wymieszać mleko ze śmietaną i podgrzewać na średnim/dużym ogniu, aż do momentu gdy osiągnie temperaturę 90 stopni C (to jest „tuż tuż” przed zagotowaniem, ale NIE WOLNO DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA!). W czasie podgrzewania często mieszać, aby mleko grzało się równomiernie i nie przywierało do dna.
Wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu kolejne 2-4 minuty. Delikatnie zamieszać. (W tym czasie mleko-śmietana powinna się rozwarstwić, powstaną małe grudki sera pływające w serwatce.) Zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut. (Na powierzchni utworzy się gruby kożuch z grudek sera.)
Durszlak/sitko wyłożyć gazą. Wlać ser wraz z serwatką. Odstawić aż odcieknie na 20-40 minut, albo do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.*
*Uwaga: Im dłużej ser będzie odciekał tym bardziej będzie „grudkowato-kruszący się” i „suchy”, a mniej kremowy. W związku z tym należy na bieżąco kontrolować konsystencję, aż do czasu uzyskania takiego efektu jaki chcemy.
Gotową ricottę można jeść na świeżo, jako deser, z dodatkiem owoców i syropu z agawy lub domowych powideł. Można także dodawać do takich dań jak np. ciasto czekoladowe, frittata ze szpinakiem, mini serniczki czy serowe suflety .
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/20/domowa-ricotta