Wykonanie
Zrobiony w domu, świeży
serek ricotta nie ma sobie równych!Wspaniały smak, ale i ogromna satysfakcja z samodzielnej „produkcji” powinny zachęcić każdego do spróbowania :)Jedynym, ale za to krytycznym, czynnikiem decydującym o sukcesie są składniki. Musimy znaleźć źródło
mleka „prosto od krowy” oraz pełnotłustej, świeżej
śmietany. Tak mało i tak dużo zarazem ;)Mój przepis jest kolażem kilku przepisów, które znalazłam na blogach (ale głównie tego) oraz efektem paru prób udoskonalających moją wersję
twarożku.Gorąco polecam :)Składniki : (na około 600 g
ricotty)2 litry
mleka „prosto od krowy” (NIE UHT!)*400-500 ml
śmietany 30% (NIE UHT!)duża szczypta
soli100 ml
soku z cytryny (około 2
cytryny)*Ja kupuję
mleko „z maszyny”. W kilku miejscach w Warszawie,
stoją automaty, w których można nabyć „świeże
mleko prosto od krowy” :) Kosztuje 3,20 zł za 1 litr.dodatkowo:gaza lub gęsta lniana/bawełniana ściereczkatermometr do gotowania (dla wygody)
Wykonanie :W dużym garnku wymieszać
mleko ze
śmietaną i podgrzewać na średnim/dużym ogniu, aż do momentu gdy osiągnie temperaturę 90 stopni C (to jest „tuż tuż” przed zagotowaniem, ale NIE WOLNO DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA!). W czasie podgrzewania często mieszać, aby
mleko grzało się równomiernie i nie przywierało do dna.Wlać
sok z cytryny i gotować na małym ogniu kolejne 2-4 minuty. Delikatnie zamieszać. (W tym czasie
mleko-
śmietana powinna się rozwarstwić, powstaną małe grudki
sera pływające w
serwatce.) Zdjąć z ognia i odstawić na 5-10 minut. (Na powierzchni utworzy się gruby kożuch z grudek
sera.)Durszlak/sitko wyłożyć gazą. Wlać
ser wraz z
serwatką. Odstawić aż odcieknie na 20-40 minut, albo do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.**Uwaga: Im dłużej
ser będzie odciekał tym bardziej będzie „grudkowato-kruszący się” i „suchy”, a mniej kremowy. W związku z tym należy na bieżąco kontrolować konsystencję, aż do czasu uzyskania takiego efektu jaki chcemy.
Gotową
ricottę można jeść na świeżo, jako deser, z dodatkiem
owoców i
syropu z agawy lub domowych powideł. Można także dodawać do takich dań jak np. ciasto
czekoladowe, frittata ze
szpinakiem, mini serniczki czy
serowe suflety .
Smacznego :)