Wykonanie
Składnikina ok. 300 g
serka2 litry
mleka 3,2%*sok z 1
cytrynyszczypta
soli* najlepiej "świeżego" pasteryzowanego w niskiej temp., ale
mleko UHT też może byćPrzygotowanieDo dużego i szerokiego garnka wlać
mleko, dodać
sól i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć ogień gdy
mleko zacznie się gotować (będzie miało około 85 - 90 stopni C).Do
mleka dodać
sok z cytryny, wymieszać i trzymać na minimalnym ogniu przez kilka minut, już nie gotując. W tym czasie "zetnie" się
serek. Odstawić do ostudzenia.Przygotować dużą miskę, zawiesić na niej sito i wyłożyć gazą metrową złożoną na 4 części, można też wykorzystać pieluszkę tetrową, ściereczkę kuchenną - cienką, do ścierania blatów (czystą) lub inny cienki materiał.Zebrać z
mleka większe kawałki "
sera" za pomocą łyżki cedzakowej i przenieść je na sitko, następnie przelać przez sitko resztę
mleka (wlewać delikatnie przy brzegu sitka a nie po zebranym
serze).Zostawić
ser do odsączenia na sitku na godzinę, później zawinąć gazę w sakiewkę, włożyć w czystą miseczkę i wstawić do lodówki.
Ricotta jest już gotowa do podania.