ßßß Cookit - przepis na Domowy twaróg

Domowy twaróg

nazwa

Składniki

Wykonanie

Od dłuższego czasu zabierałam się za wykonanie twarogu, jednak nie mogłam się zebrać... Na szczęście w końcu mi się udało :)
Przepis podpatrzyłam na blogu Z Pamiętnika Dietetyka, choć pierwotnie pochodzi on Dietetycznych Fanaberii . Widać, ze przepis ma długą historię, jednak jest tak fantastyczny, że po prostu nie można się nim nie podzielić! Twaróg wychodzi delikatny, lekko kwaskowy w smaku.
Składniki:
litr mleka pasteryzowanego (u mnie 2%)
sok z jednej cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 80-85 stopni (będzie intensywnie parować). Zmniejszyć ogień, wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pogotować ok. 5 minut. Odstawić do przestygnięcia-na wierzchu utworzy się skrzep (u mnie był już dobrze widoczny podczas gotowania). Przelać do sitka lub durszlaka wyłożonego podwójną gazą lub materiałem i zostawić do odsączenia, najlepiej na całą noc.
Z litra mleka wychodzi ok. 130-150g twarogu.
Warto nie wylewać serwatki (płynu powstający z oddzielenia się z mleka skrzepu), ponieważ jest ona bardzo zdrowa, zawiera dużo białka i witamin wzmacniających odporność. Z serwatki można zrobić napój serwatkowy lub ricottę. (niedługo przepisy!)
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/02/domowy-twarog.html