ßßß
Bardzo smaczna i prosta zupa grzybowo-jarzynowa, ugotowana na wędzonce to propozycja dla wszystkich, którzy lubią domową kuchnię ;)Inspiracją była zupa kurkowa podawana w restauracji Bulaj w Sopocie (nawiasem mówiąc, miejscu stanowczo godnym polecenia!).Składniki:2-3 plastry chudej wędzonki (np. polędwicy łososiowej)1 średnia marchew1 średnia pietruszka1/2 selera1/2 pora (tylko biała część)1-2 łyżki posiekanego kopru1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 szklanka świeżych grzybów (kurki/kozaki/podgrzybki… lub dowolna ich mieszanka)oliwa z oliweksól i pieprz1-2 łyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)Wykonanie:W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i usmażyć skwarki z pokrojonej w drobną kostkę wędzonki.Dodać pokrojone w kostkę jarzyny (marchew, pietruszka, seler, por) i grzyby. Zalać wodą tak, aby sięgała 2-3 cm ponad warzywa. Gotować na średnim ogniu przez około 20. Pod koniec gotowania dodać posiekany koper i natkę.Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać od razu lub zaprawioną 1-2 łyżkami śmietany lub jogurtu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie jajecznica z pomidorami,
a na lunch melanzane alla parmigiana czyli zapiekane bakłażany.