ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA CEZARA

SAŁATKA CEZARA

nazwa

Wykonanie

Gdy na dworze jest tak gorąco jak ostatnio, najchętniej sięga się po dania lekkie, łatwe i szybkie do przygotowania. Swój triumf święcą wszelkiego rodzaju sałatki i dania z grilla.
Dzisiejsza propozycja to smakowite połączenie sałaty z grillowanym mięsem. Jest to uproszczona i odchudzona wersja znanej na całym świecie Caesar salad.
Uwaga:)
W swojej pierwotnej wersji, stworzonej przez Caesar’a Cardini (kucharza i właściciela restauracji w Meksyku, z pochodzenia Włocha), Ceasar salad tworzyła sałata rzymska posypana małymi grzankami i tartym parmezanem, podawana z sosem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego, jajka, czosnku, kilku kropili sosu Worcestershire i odrobiny pieprzu.
Obecnie sos Worcestershire często zastępuje się przez anchovies, a samą sałatkę wzbogacają nowe dodatki, takie jak grillowane mięso z kurczaka czy grillowane krewetki lub ryby.
Ja z oczywistych względów pominęłam grzanki z pieczywa, a także skróciłam „proces produkcyjny” sosu, wykorzystując gotowy majonez. Aby sos był lżejszy część majonezu zastąpiłam jogurtem. Zapewniam, że nie wpłynęło to zasadniczo na ostateczny smak ;)
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
1-2 łyżeczki tartego parmezanu
2 filety z piersi kurczaka + ulubione zioła + szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1-2 anchovies
1 ząbek czosnku
odrobina soku cytrynowego
odrobina pieprzu
Wykonanie:
Filety z kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i ulubionymi ziołami. Skropić oliwą i odstawić na godzinę aby mięso się zamarynowało. Upiec na grillu (lub usmażyć na patelni grillowej, albo w piekarniku), a następnie pokroić w paseczki.
Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Przygotować sos. Majonez, jogurt, anchovies i czosnek dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolity, gładki sos. Doprawić do smaku pieprzem i kilkoma kroplami soku cytrynowego. (Uwaga: Nie solić! Anchovies są wystarczająco słone!)
Sałatę wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem, a na wierzchu ułożyć kilka kawałków grillowanego kurczaka.
Uwaga:)
Sałatkę można dodatkowo ozdobić rurką – „wafelkiem” z parmezanu.
Tutaj przedstawiałam przepis na takie „wafelki”.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/30/salatka-cezara