Wykonanie
Jakiś czas temu nabyłam książkę Gordona Ramsaya pt. „Kuchnie świata”. Tam znalazłam przepis na „Tuńczyka po prowansalsku”. Za pierwszym razem, trzymając się dokładnie wskazówek, przygotowałam
tuńczyka. Od tego czasu przepis ten na stałe zagościł w naszej kuchni, a
tuńczyk w miarę potrzeb był zastępowany innymi
rybami. Były to najczęściej
łosoś oraz
okoń nilowy (na zdjęciach). Nie obyło się także bez „wariacji na temat” „tła warzywnego”.Gorąco polecam to danie z wielu względów.
Ryba przygotowana w ten sposób jest przepyszna, a pieczone wraz z nią warzywa są wprost fantastycznym uzupełnieniem. Całe danie można przygotować wcześniej i upiec dopiero przed podaniem. Za „jednym zamachem” mamy gotowy cały obiad! Ponadto prezentuje się naprawdę dobrze :)Składniki:4-5 porcji
ryby (
tuńczyk,
łosoś,
okoń nilowy)2-3 plasterki
cytrynyświeży
rozmaryn1
bakłażan i/lub
cukinia1
papryka (czerwona/pomarańczowa/żółta)1
ostra papryczka (opcjonalnie)1
czerwona cebula2 łyżki czarnych
oliwek1 puszka
pomidorów bez skórki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyświeży
rozmaryn i
tymianeksól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Przygotować „tło warzywne”.
Bakłażana, wraz ze skórką, pokroić w kostkę. Włożyć do durszlaka i posypać
solą. Pozostawić na 20-30 minut aby odciekł gorzki sok. Po tym czasie przepłukać pod bieżącą, zimną
wodą osuszyć papierowym ręcznikiem. (Uwaga:
Cukinię wystarczy pokroić w kostkę. Nie zawiera ona gorzkiego soku, który trzeba usunąć.)
Paprykę pokroić w dużą kostkę, a
chilli w plasterki.
Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Po kolei wrzucać na patelnię kolejne warzywa (
bakłażany,
cukinie,
papryki,
cebulę) i smażyć aż lekko zmiękną. Na koniec wszystkie warzywa razem wymieszać, dodać przeciśnięty
czosnek,
czarne oliwki, posiekany
rozmaryn i
tymianek,
skórkę cytrynową, a na koniec posiekane
pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Uwaga:)Warzywa (
bakłażana i/lub
cukinię,
paprykę) zamiast smażyć, można upiec w piekarniku. Blachę przykryć folią aluminiową, na niej rozłożyć warstwę warzyw. Polać
oliwą z oliwek, oprószyć
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszać. Wstawić do gorącego piekarnika (190-200 stopni) i piec około 20-30 minut, aż warzywa lekko się zarumienią. Dzięki tej metodzie warzywa wchłoną mniej
oliwy.
Przygotować
rybę. Pokroić na porcje i usunąć ewentualne ości. (Tutaj opisałam jak zrobić to łatwo i szybko). Każdą porcję oprószyć
solą i
pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę przyprawionych warzyw. Na niej ułożyć porcje
ryby. Na każdym kawałku
ryby położyć po pół plasterka
cytryny. Całość skropić
oliwą i posypać odrobiną
ziół.Wstawić do gorącego piekarnika (temperatura 190-200 stopni) i piec około 25 minut.Podawać od razu.Smacznego:)