Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany
bakłażan z pęczakiem. Do tej
pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała.
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:2 średnie
bakłażany100 g suchego pęczaku1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1/2 szklanki zielonych
oliwek z
paprykąświeży
tymianekświeże
oreganooliwa z oliweksólpieprzWykonanie:Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale skracając czas gotowania o 5 minut.
Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Wydrążony miąższ
bakłażana kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, a
czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej
oliwie szklimy
cebulę, a następnie dodajemy
czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy miąższ z
bakłażana, również przesmażamy.
Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże
zioła, mieszamy.
Bakłażany napełniany farszem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni,
bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy
oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy.