Wykonanie
Zupę tę gotuję na podstawie przepisu zaczerpniętego z książki Katarzyny Pospieszyńskiej pt. „Kuchnia Chińska”. Opisując zupę pikantno-kwaśną autorka pisze: „Zupę tę podaje się w Pekinie bardzo często. Przepis oryginalny
mówi o dwu egzotycznych składnikach: zakrzepłej
krwi kurzej i
serku sojowym, jednak nie są one niezbędne.”Aż chce się dodać: „Na szczęście”:)Uwaga:)Jeśli zechcemy zupę wekować, to musimy to zrobić przed dodaniem
jajka.Składniki:1czubata łyżka
mąki ziemniaczanej (powoduje ona, że zupa jest lekko zawiesista, możemy ten składnik pominąć, bez obawy o zmianę smaku)5 łyżek
wody2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
octu (6-procentowego) – w oryginale było 5 łyżek1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu (lub 1/4 łyżeczki
chili)1 roztrzepane
jajo4 duże
pieczarkimięso z połówki
piersi kurczaka2 łyżki
oleju3 łyżki posiekanej
cebuli1 litr esencjonalnego rosołu
sól i
olej sezamowy do smakuWykonanie:W małej miseczce wymieszać
mąkę ziemniaczaną z
wodą,
sosem sojowym,
octem,
pieprzem i odstawić. (Jak wspomniałam,
mąkę ziemniaczaną możemy pominąć, wpływa ona tylko na konsystencję zupy.)
Pieczarki i
mięso kurczaka pokrajać w cienkie paseczki.W garnku rozgrzać 2 łyżki
oleju, włożyć
cebulę, smażyć przez 2 minuty. Wlać rosół, dodać
pieczarki i
mięso z kurczaka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.Mieszając wlewać do zupy
mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszać.Mieszać zupę, aż będzie wirowała, powoli wlewać mocno roztrzepane
jajo (przecedzić je przez „zęby” widelca tak, aby powstały
nitki).Przyprawić
olejem sezamowym i
solą.Smacznego:)