ßßß Cookit - przepis na ROSÓŁ CIELĘCY

ROSÓŁ CIELĘCY

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania, które „robią się same”.
Mało kto z nas nie lubi rosołu, ale jednocześnie przyzwyczailiśmy się go jeść z makaronem
Ja zastąpiłam to co zakazane drobno pokrojonymi jarzynami i smakowitą, mięciutką cielęciną:)
Zupa zrobiła się sycąca, a i wygląda niczego sobie!
Uwaga:)
Ja zawsze gotuję sporą ilość rosołu. Część wekuję, a resztę wykorzystuję jako bazę do innej zupy.
Wekowanie to jeden z najlepszych sposobów na oszczędzenie naszego czasu! „Wekowanie zup” w moim wykonaniu jest łatwe i szybkie. Szykuję sobie kilka słoiczków typu twist (najlepiej rozmiar „po dżemie”). Napełniam je gotującą zupą, zakręcam, i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam tak do wystygnięcia (często na noc). Jeżeli po wystygnięciu denko pokrywki jest lekko wklęsłe, znaczy to, że zupa się zawekowała. Tak przygotowane, pojedyncze porcje zupy trzymam w lodówce nawet do 2 tygodni.
Warto jest zawsze mieć w lodówce chociaż dwa rodzaje zupy… bo UROZMAICENIE to klucz do sukcesu każdej diety:)
Składniki:
porcja chudej cielęciny (np. łata lub gicz)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1/4 główki kapusty włoskiej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Koperek lub natka do posypania
Wykonanie:
Mięso zalać zimna wodą. Po zagotowaniu odszumować i dopiero wtedy włożyć włoszczyznę i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu ok godzinę.
Wywar przecedzić. Jarzyny i mięso drobno pokroić i zalać rosołem. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/07/rosol-cielecy