ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z włoskiej kapusty na żołądkach

Kapuśniak z włoskiej kapusty na żołądkach

nazwa

Wykonanie

Smaki dzieciństwa, smaki, które każdy dobrze zna i lubi. Często do nich wracam w moich daniach. Taki jest też mój dzisiejszy obiad. Kapuśniak ze świeżej włoskiej kapusty, na żołądkach drobiowych. Prosto, smacznie i pożywnie.
Składniki:
ok. 400g drobiowych żołądków (u mnie kacze)
pół główki włoskiej kapusty
2 średnie marchewki
seler
pietruszka
kawałek białej części pora
2-3 mniejsze ziemniaki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
ziele angielski
liść laurowy
sól, pieprz
Żołądki wrzucić do mniejszego garnka, zalać wodą i obgotować je przez 30minut.
Kapustę przepłukać wodą, pokroić lub poszatkować.
Warzywa obieramy, marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce.
Żołądki myjemy pod wodą i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy warzywa, przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy około godziny. Przed końcem dodajemy łyżeczkę koncentratu. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2015/02/kapusniak-z-woskiej-kapusty-na-zoadkach.html