Wykonanie
Smaki dzieciństwa, smaki, które każdy dobrze zna i lubi. Często do nich wracam w moich daniach. Taki jest też mój dzisiejszy obiad. Kapuśniak ze świeżej
włoskiej kapusty, na żołądkach drobiowych. Prosto, smacznie i pożywnie.
Składniki:ok. 400g
drobiowych żołądków (u mnie kacze)pół główki
włoskiej kapusty2 średnie
marchewkiselerpietruszkakawałek białej części
pora2-3 mniejsze
ziemniakiłyżeczka
koncentratu pomidorowegoziele angielskiliść laurowysól,
pieprzŻołądki wrzucić do mniejszego garnka, zalać
wodą i obgotować je przez 30minut.
Kapustę przepłukać
wodą, pokroić lub poszatkować.Warzywa obieramy,
marchew kroimy w talarki,
ziemniaki w kostkę.
Pietruszkę i
seler zetrzeć na tarce.Żołądki myjemy pod
wodą i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy warzywa,
przyprawy i zalewamy
wodą. Gotujemy około godziny. Przed końcem dodajemy łyżeczkę koncentratu. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.Smacznego :)