ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka pomarańczowa

Drożdżowa babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Miałam straszną ochotę na drożdżową babkę. Przeszukałam ogromną ilość przepisów, łącznie z tymi z początków XX wieku i nic. Aż przypomniałam sobie o zbiorze przepisów, który dostałam kiedyś od mojej koleżanki. Był to przepisy z jakiejś angielskiej gazety. Tam zobaczyłam tę babkę. Ponieważ w domu była akurat jedna pomarańcza, pomyślałam, że dam jej szansę. Zrezygnowałam jedynie z polewania babki syropem cukrowym. Dzięki temu babka nie jest przesłodzona. Jeśli lubicie nieco słodsze ciasta, możecie dodać więcej cukru.
Składniki:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
25 g drobnego cukru (lub więcej)
7 g drożdży instant
100 g rozpuszczonego masła
3 ubite jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Natłuścić oraz obsypać delikatnie mąką formę z kominkiem o średnicy 20 cm ( u mnie 24 cm).
Wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże w misce. Dodać roztopione masło, jajka, skórkę i sok z pomarańczy i wyrobić robotem (lub wymieszać drewnianą łyżką). Ciasto będzie dość płynne. Przelać do przygotowanej formy, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 25 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie. Posypać cukrem lub polać lukrem.
Można upieczoną babkę nasączyć syropem. Rozpuścić 225 g cukru w 150 ml wody. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotować przez kolejne 3 - 4 minuty bez mieszania, aby powstał syrop. Zdjąć z ognia i dodać 50 ml rumu. Babkę podziurkować szpikulcem i nasączyć syropem. Odstawić do ostygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Drozdzowa-babka-pomaranczowa.html