Wykonanie
Miałam straszną ochotę na
drożdżową babkę. Przeszukałam ogromną ilość przepisów, łącznie z tymi z początków XX wieku i nic. Aż przypomniałam sobie o zbiorze przepisów, który dostałam kiedyś od mojej koleżanki. Był to przepisy z jakiejś angielskiej gazety. Tam zobaczyłam tę babkę. Ponieważ w domu była akurat jedna
pomarańcza, pomyślałam, że dam jej szansę. Zrezygnowałam jedynie z polewania babki
syropem cukrowym. Dzięki temu babka nie jest przesłodzona. Jeśli lubicie nieco słodsze ciasta, możecie dodać więcej
cukru.
Składniki:225 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli25 g drobnego
cukru (lub więcej)7 g
drożdży instant100 g rozpuszczonego
masła3 ubite
jajkaskórka starta z 1
pomarańczysok wyciśnięty z 1
pomarańczyWykonanie:Natłuścić oraz obsypać delikatnie
mąką formę z kominkiem o średnicy 20 cm ( u mnie 24 cm).Wymieszać
mąkę,
sól,
cukier i
drożdże w misce. Dodać roztopione
masło,
jajka, skórkę i sok z
pomarańczy i wyrobić robotem (lub wymieszać drewnianą łyżką). Ciasto będzie dość płynne. Przelać do przygotowanej formy, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 25 minut. Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie. Posypać
cukrem lub polać lukrem.
Można upieczoną babkę nasączyć
syropem. Rozpuścić 225 g
cukru w 150 ml
wody. Gotować na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Następnie gotować przez kolejne 3 - 4 minuty bez mieszania, aby powstał
syrop. Zdjąć z ognia i dodać 50 ml
rumu. Babkę podziurkować szpikulcem i nasączyć
syropem. Odstawić do ostygnięcia.