Wykonanie
Moja pierwsza w życiu
chałka i do tego taka pyszna, z masą chrupiącej kruszonki.
Chałka nie należy do tych najsłodszych, ale od czego jest
miód czy konfitura? Przepis ten jest cudowny -
chałka jest puszysta, rumiana i do tego ta kruszonka! ahhh czego chcieć więcej?
Składniki (na 4 szt.chałeczek):- 500 g
mąki pszennej +
mąka do kruszonki- 5,5 łyżki
cukru +
cukier do kruszonki- 3 łyżki miękkiego
masła- 300 ml ciepłego
mleka- 1
jajko- skórka z 1
pomarańczy- sok z 1
pomarańczy- 7g
drożdży instant lub 20g świeżych- szczypta
soliDrożdże rozpuścić z 0,5 łyżki
cukrem i 1 łyżeczką
mąki w 10 łyżkach ciepłego
mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn
drożdżowy, resztę
mleka, 2 łyżki
masła,
sól,
cukier, sok i skórkę z
pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformować 5 ruloników jednakowej wielkości. Zapleść
chałkę*.Zaplecione
chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia.Z pozostałego
masła,
mąki i
cukru zrobić kruszonkę.
Chałki nasmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 20-25 minut, do tzw.suchego patyczka.Smacznego!