ßßß Cookit - przepis na Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste danie, ale dające podstawę do wielu modyfikacji i wariacji. Można podać takie warzywa jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja tak upieczone pokroiłam na mniejsze części, dodałam pokrojony w kostkę upieczony schab, garść świeżych liści szpinaku i zabrałam do pracy. Co chwila ktoś zaglądał i pytał co to takiego ślicznego. Dodam jeszcze, że aromat podczas pieczenia jest niesamowity.
Składniki:
1 mała dynia butternut
1 - 2 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaczki
4 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać. Dynię przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 1 cm plastry (obierałam ją dopiero po pokrojeniu w plastry, bo tak jest wygodniej). Marchewką i pietruszkę pokroić na ćwiartki. Ziemniaki,cebulę i cytrynę na ósemki. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania (ja użyłam dwóch). Dodać obrane ząbki czosnku. Obficie posolić i popieprzyć. Następnie polać oliwą (można lekko przemieszać, aby oliwa pokryła wszystkie warzywa). Na wierzch położyć gałązki rozmarynu. Zapiekać około 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Pieczone-warzywa.html