Wykonanie
Poziom trudności
Jagnięcina to wciąż rzadkość na naszych stołach – przede wszystkim z powodu ceny jak i dostępności tego wyśmienitego
mięsa. Kotleciki jagnięce z sosem
porto to wyjątkowe danie. Kotleciki same w sobie są już wybitne, ale sos… to czysty obłęd.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:500 – 600g combra jagnięcego w 2 porcjach po 6 kościszczypta
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzu1/4 szklanki świeżej
pietruszki1 łyżka świeżego
rozmarynuskórka z 1
cytryny1/4 szklanki
oliwy z oliwek4 duże lub 6 mniejszych ząbków
czosnku¼ łyżeczki
soli¼ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzuSos
porto:1 łyżka
masła klarowanego1 nieduża
cebula2 gałązki świeżego
rozmarynu1 łyżka kremu balsamicznego500 ml
porto (White lub
Ruby, byle nie Tawny)Sposób przygotowania:Do wysokiego naczynia włożyć posiekaną
natkę, posiekany
rozmaryn, zetrzeć skórkę z 1
cytryny, dodać
czosnek,
sól oraz
pieprz.
Wszystko zalać
oliwą z oliwek i zblendować/zmiksować na sos.
Jagnięcinę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso przyprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Comber ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na
mięso wylać zielony sos i odstawić na bok, na min ½ godziny.
W tym czasie przygotować sos.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuścić klarowane
masło, dodać
cebulę i
rozmaryn, smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Dodać krem balsamiczny oraz
porto.
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i podgrzewać do czasu, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję.
Odcedzić
cebulę i
rozmaryn, delikatnie przyprawić
solą i
pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C góra-dół. Wstawić
mięso do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie
jagnięcinę wyjąć i odstawić na kolejne 10 minut, żeby odpoczęła.
Przy użyciu
ostrego noża, pokroić comber pomiędzy kośćmi na kotlety, podlać sosem
porto i podawać. Kotleciki jagnięce z sosem
porto podałam z towarzystwie kluskek śląskich w wersji mini.
Smacznego!