ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA

PSTRĄG LUB LABRAKS Z PIEKARNIKA

nazwa

Wykonanie

Pstrąg lub labraks (okoń morski) z piekarnika (czyli Riba na żaru - wspomnienie z Czarnogóry)
Ryba :
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
1 duży ząbek czosnku
sól lub Delikat Uniwersalny
pieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony
1 łyżeczka masła
odrobina oliwy
Zielony sos :
2 łyżki zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek dobrej oliwy
szczypta soli
Rybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę . Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać Delikatem lub solą i pieprzem , natrzeć rybę czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Naciąć skórę ryby ( górna strona) 3-4 razy na parę centymetrów i w nacięcia wetrzeć trochę czosnku i wcisnąć kawałeczki masła . Do brzuszka ryby włożyć koperek . Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz) skropić odrobiną oliwy, położyć parę łodyżek koperku, ułożyć rybę i szczelnie zawinąć .
Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej korzystając z funkcji grill, przez 10 min. Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem. Zielony sos : Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji .
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2011/12/PSTRAG-LUB-LABRAKS-Z-PIEKARNIKA.html