Wykonanie
Przyszła wiosna (wiem, wiem, że w niektórych miejscach pada śnieg), przyszła też
pora na sałatki. Tym razem z grzankami i samodzielnie wyhodowanymi
kiełkami. Jeśli lubicie kanapki z
jajkiem i
sałatą ta
sałatka musi Wam posmakować.
Składniki:garść
sałaty (lub mieszanki
sałat)1
jajko1 łyżka
kiełków (u mnie
kozieradka)1 - 2 kromki
pełnoziarnistego chleba1 ząbek
czosnkuolej1 łyżeczka
masłaSkładniki na sos:1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz1 ząbek
czosnkukawałeczek
papryczki chiliWykonanie:
Jajko gotujemy na twardo, a następnie ostudzone kroimy na cząstki. Umytą i osuszoną
sałatę rwiemy i wkładamy do miski. Dodajmy pokrojone
jajko i
kiełki. Szykujemy grzanki.
Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju oraz
masło. Przeciskamy ząbek
czosnku i wrzucamy go na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę (tak aby się nie przypalił bo
zrobi się gorzki). Wrzucamy kawałki
chleba i podsmażamy na małym ogniu. Gotowe grzanki dodajmy do przygotowanej
sałaty. Kiedy grzanki się podsmażają szykujemy sos.
Oliwę,
sok z cytryny wlewamy do słoiczka lub shakera. Przeciskamy
czosnek i dodajemy odrobinę drobno posiekanej papryczki. Doprawiamy do smaku i wszystki dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy
sałatkę.
/wydrukuj przepis/