Wykonanie
Krojenie takiego
jajka jest niczym otwieranie skrzyni pełnej skarbów. Złoto wylewa się leniwie, powoli. Błyszczy i wabi wygłodniałe spojrzenia swoją piękną
słoneczną żółcią.
Jajko to także skarb pełen witamin i minerałów, odżywia więc ciało i umysł. Raduje moje
kubki smakowe. Uwielbiam śniadania z
jajkiem w roli głównej, a takiemu na półmiękko po prostu nie
mogę się oprzeć! :)
Składniki (na 1 porcję):1
jajkokilka liści
sałaty masłowej lub garść gotowej mieszanki
sałatolej,
sok z cytryny,
sól,
pieprzkromka ulubionego
pieczywa lub np. pełnoziarnista grzanka,
masło do posmarowaniaPrzygotowanie:
Jajko ugotować na półmiękko. W tym celu
jajko umieścić w zimnej wodzie, zagotować i gotować od tego momentu 3 minuty w przypadku małego
jajka, 3,5 dla średniego lub 4 minuty w przypadku dużego
jajka. W międzyczasie przygotować
sałatę z delikatnym dressingiem na bazie
oleju,
soku z cytryny,
soli i
pieprzu. Umieścić
sałatę na
pieczywie lub bezpośrednio na talerzu a
pieczywo podać obok. Gdy
jajko się ugotuje zanurzyć je na kilka sekund w zimnej wodzie by przerwać gotowanie, następnie obrać, położyć na sałacie i przekroić. Można posypać
szczypiorkiem. Smacznego!