Wykonanie
Teraz przypada taki czas, kiedy najbardziej tęsknię za latem, świeżymi
owocami i pysznymi, soczystymi
pomidorami. Wiem, że nie powinnam narzekać, że brak mi słońca, w tym roku "gonimy" je bardzo często, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. To nie tak, że nie lubię wiosny, ale fajnie by było nie musieć rano ubierać się w kurtkę, którą po południu trzeba zwijać w kulkę w czasie powrotu z pracy. Dla przypomnienia lata zrobiłam
truskawkowy koktajl i mimo tego, że użyłam mrożonych smakował znakomicie. W
porze lunchu skonsumowałam taką
sałatkę. Uwielbiam podsmażone, zielone części
pora. A
jajko sadzone idealnie do tego pasuje.
Składniki:1
por - tylko zielona część3/4 szklanki komosy ryżowej1- 2
jajkasólpieprzchili w płatkach
oliwa lub
olej- u mnie
olej lnianyłyżka
masłaWykonywanie:Komosę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Por umyj dokładnie i pokrój w półplastreki. Podsmaż na
maśle, a gdy będzie miękki i szklisty dodaj do niego komosę. Wymieszaj i przypraw
solą i
pieprzem. Przygotuj
jajka sadzone na osobnej patelni i ułóż je na komosie. Przypraw
solą i
chili.
Skrop olejem lub
oliwą. Smacznego!