ßßß Cookit - przepis na Najlepsza zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Projekt "zupa na kolację" startuje u mnie od dziś. Powstał z potrzeby chwili, z zachwytów domowników nad zupami w czasie ferii, z tego błysku w oczach, gdy usłyszeli, że jest opcja "zupa codziennie na kolację". W krótkim acz konkretnym głosowaniu "co ma być pierwsze", dzieciarnia zakrzyknęła "ogórkooowaaaa"! A ja od razu musiałam ich przepraszać, że już tyle czasu jej nie gotowałam, naprawdę stęsknili się za ogórkową po chyba 3 latach. Wyobrażacie sobie nie ugotowc ogórkowej przez 3 lata! skandal.
Zupa ogórkowa na najlepszych na świecie dębowych ogórkach kiszonych własnej produkcji. Gęsta, treściwa, odpowiednio kwaśna, cudna po prostu. Gotujecie ze mną?
Mój nastolatek od kilku miesięcy niesamowicie rozwinął się z grą na gitarze. To wpływ fantastycznego nauczyciela, który go prowadzi od jesieni. Qrcze błysk w oku, palce na strunach o niemal każdej porze dnia i takie piękne, piękne dźwięki. Wyszukuję mu ciekawe perełki gitarowe do słuchania, dla inspiracji, fajnie tak. Posłuchajcie fantastycznego Raya LaMontagne w "Winter Birds", piękne…
Ogórkowa - kojąca, treściwa, domowa, z kawałkami mięsa to wspomnienie dzieciństwa. Pewnie też trochę bida-zupa, ale dla mnie zawsze była wielką ucztą. Nauczyłam się w dzieciństwie jeść treściwe, gęste zupy (żeby łyżka stała), bo czasem były jedynym posiłkiem. Nawet te skrawki mięsa, które były w zupie dawały poczucie najedzenia. Ogórkowa to naprawdę tania i prosta zupa - własne ogórki, raptem kilka podstawowych warzyw, przypraw, które każdy ma w kuchni i dosłownie kawałek mięsa, albo kości schabowej i śmietana. Taką zupę kocham miłością wielką, chociaż należy do tych ciut bardziej pracochłonnych polewek. Można oczywiście ugotować ją "na gwoździu", czyli w wersji bezmięsnej. Siekania i ścierania na tarce mniej więcej tyle samo. Smaku niewiele mniej, zatem jak kto woli.
Mama mnie uczyła, że "ziemniaki dębieją", jeśli są gotowane z ogórkami albo kiszoną kapustą u nas zatem zawsze ogórki gotowało się osobno niż wywar z ziemniakami. A potem w zupie ogórkowej te ogórki pod koniec myk, do gara, zarzucić śmietaną, doskrobać mięso i gotowe. Wiecie co, jeśli już będziecie czytać ten post, to dajcie jakiś sygnał, czy takie proste, najzwyklejsze przepisy na blogu mają dla Was sens. Czasem mi głupio takie podstawy zamieszczać, ale z drugiej strony wiem, że moja kuchnia naturalna, kuchnia prawdziwa, której hołduję bez nich traciłaby sens. Ugotujecie ze mną ogórkową? To moja "kuchnia z samego serca domu" !
spory kawałek kości od schabu wieprzowego (lub schab z kością)
1/2 łyżeczki soli
kilkanaście ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
700g kiszonych ogórków (najlepsze będą domowe, z tego przepisu)
1 łyżka masła
100g marchwi
100g pietruszki
100g selera
kawałek białej części pora
300g ziemniaków typu A lub B
zacierki: 50g mąki, szczypta soki i kilka łyżek zimnej wody
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
250g kwaśnej śmietany 18%
Do ok. 3,5 litrowego garnka włóż mięso lub kość od schabu, dodaj sól, pieprz, ziele, liść laurowy, wlej ok 3/4 garnka wody i wstaw do gotowania. Odszumuj, gdy na wierzchu pojawi się piana. Gotuj do miękkości mięsa, ok 20-30 minut.
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla, dodaj 1/2 szklanki wody, łyżkę masła i duś na niewielkim ogniu ok 20 minut. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj mąkę z solą i ciepłą wodą i zagnieć w palcach spójne, dość miękkie ciasto. Odrywaj opuszkami palców niewielkie kluseczki-zacierki i układaj na talerzyku.
Do odszumowanego i miękkiego mięsa dodaj pora, a także startą marchew, selera i pietruszkę. Gdy wywar ponownie zawrze dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj ok 10 minut. Dodaj zacierki i gotuj kolejnych 5-6 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmuj z garnka kość/mięso i pokrój mięso na drobne kawałki (jeśli gotujesz wywar na kości, po prostu odskrob kawałki mięsa od kości). Dodaj do garnka pokrojone mięso, ugotowane ogórki, posiekaną natkę, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec zarzuć zupę śmietaną i wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można ją ciut rozrzedzić wrzątkiem. My lubimy "na gęsto".
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/02/najlepsza-zupa-ogorkowa.html