Wykonanie
Jeśli zaglądasz co jakiś czas na bloga mogłaś lub mogłeś zauważyć, że nie często pojawiają się tutaj zupy... Nie często? Mało powiedziane :) Wśród 240 postów, które do tej
pory się pojawiły była do tej
pory tylko jedna zupa - szczawiowa. Rzecz w tym, że po prostu bardzo rzadko je gotuję. A może to już czas przeszły? Bo ostatnio właśnie coś się w tej kwestii zmienia ;)Na wielu blogach znajdziecie przepisy na różne ciekawe i nietypowe zupy. U mnie zaczną pojawiać się te najprostsze. Dlaczego? Bo jeśli już jakąś robię, to właśnie
ogórkową,
pomidorową (z zacierkami, mmm!) czy
kalafiorową. Następną w planach mam jarzynową z pulpecikami - taką, jaką zawsze robi mój tato :) I ta dzisiejsza ogórkowa też jest jego "sposobem".Choć lista składników wydaje się długa, jest to naprawdę najprostsza zupa na świecie - dla tych, którzy w kuchni raczkują będzie w sam raz! :) A z warzyw wyjętych z
wywaru można zrobić pyszną
sałatkę !Składniki:- porcja
mięsa, np.
żeberka lub porcja rosołowa + skrzydełka- ok. 2,5 litra
wody- pęczek
włoszczyzny (
marchewki,
pietruszki,
seler,
por)- ok. 10 ziaren
pieprzu- ok. 10 ziaren
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- łyżeczka cząbru- łyżeczka suszonej
natki pietruszki (lub kilka gałązek świeżej)-
sól do smaku- opcjonalnie:
przyprawa typu "warzywko"- 4 - 5 średniej wielkości
ziemniaków- ok. 8 średniej wielkości
ogórków kiszonych- opcjonalnie: odrobina
wody ze słoika po ogórkach, jeśli zupa będzie za mało kwaśna- 2 łyżki
masła- 3 łyżki
śmietany 18%- 1 łyżka
mąkiPrzygotowanie:1.
Mięso umyj, oczyść z nadmiaru tłuszczu.
Włoszczyznę obierz, włóż wraz z
mięsem do dużego garnka i zalej ok. 2,5 litra zimnej
wody.
Mięso powinno być przykryte
wodą. Na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, zbierz tzw. "szum", zmniejsz ogień i gotuj, aż
mięso i warzywa będą miękkie. Wyciągnij je z
wywaru.2.
Ziemniaki obierz i pokrój w ok. 1,5 cm kostkę, wrzuć do gorącej zupy. Dodaj również
mięso, które gotowało się w zupie, ale oddzielone bez kości i podzielone na małe kawałki.3. W tzw. "międzyczasie" (którego nie lubią poloniści) zetrzyj
ogórki na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuść
masło, przesmaż na nim starte
ogórki przez kilka minut.4. Gdy
ziemniaki będą już miękkie (to ważne, żeby pamiętać o tej kolejności!) dodaj
ogórki do zupy, gotuj ją jeszcze przez kilka minut. Jeśli będzie za mało kwaśna, dodaj odrobinę
wody z
ogórków.5.
Śmietanę wymieszaj dokładnie z
mąką. Następnie dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy. Gotuj kolejne kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną w zupie
marchewkę.