ßßß Cookit - przepis na Letnia sałatka makaronowa

Letnia sałatka makaronowa

nazwa

Wykonanie

Minęło chyba tysiąc lat od kiedy jadłam ostatnio sałatkę makaronową. Nie mam pojęcia kiedy sałatki makaronowe stały się de mode . Ale też po prawdzie to nigdy nie przepadałam za sałatkami z szynką, serem, tuńczykiem albo kukurydzą i … majonezem. Majo to ja chętnie w ukochanej kartoffelsalat albo do jajka na twardo, ale do makaronu, oj niekoniecznie. U Jamiego Olivera podpatrzyłam niedawno sałatkę makaronową super rześką, letnią, świetnie doprawioną . Spróbujcie koniecznie!
I taki już mam kolejny, przepiękny dzień. Siedzę nad fajnym projektem, słońce, lato za oknem. Dzieciaki korzystają z wakacji od rodziców, a my z wakacji od dzieci. Cudnie, a jeśli do tego jeszcze Kirk Whalum gra " Another Beautiful Day ", to już tylko kieliszkek prosecco wieczorem dopełnia szczęścia. Posłuchajcie…
Znalazłam u mojego ulubionego producenta pasta fresca ten śliczny, cudny muszelkowy makaron. Ktoś wie jak dokładnie się takie muszelątka nazywają? Są identyczne jak w przepisie u Jamiego, po prostu cudne! Do tej sałatki nadają się idealnie, dzięki temu, że dressing dostaje się do wnętrza muszelek i całość jest soczysta i rześka bez grama majonezu. Taki makaron świetnie sprawdzi się też do… gulaszu z pysznym, mocnym sosem.
Sałatka jest banalnie prosta, serio. Świetnie nadaje się do zabrania na piknik, przyjęcie w ogrodzie u przyjaciół i jako przystawka przed grillem. Bardzo spodobał mi się pomysł gotowania makaronu z ząbkami czosnku - makaron od tego czosnkowacieje, a ząbki po wyłowieniu z wody tracą na ostrości i po starciu świetnie nadają się do dressingu. Koniecznie zróbcie sałatkę makaronową Jamiego na najbliższe letnie spotkanie w plenerze z przyjaciółmi.
300g makaronu w kształcie małych muszelek
3 ząbki czosnku
250 g żółtych cherry pomidorków
250 g czerwonych cherry pomidorków
garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 garść świeżej bazylii
1/2 świeżego ogórka
4 łyżki białego octu winnego
7 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Ugotuj makaron al dente (jeśli będzie to pasta fresca, gotuj tylko 3 minuty) w osolonej wodzie z razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedź i odłóż czosnek do dressingu. Przełóż makaron do miski. Posiekaj drobno cherry pomidorki, oliwki, szczypior, bazylię i ogórek na kawałki o połowe mniejsze niż makaron. Zetrzyj czosnek na tarce i dodaj oliwę i ocet winny. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z dressingiem i od razu podawaj.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/07/letnia-saatka-makaronowa.html