Sałatki makaronowe są chyba najchętniej jadanymi w naszym domu. Często zastępują obiad ;)Ta sałatka jest bardzo lekka i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się i do grilla, i na pikniku, i w pracy...InspiracjaSkładniki:300 g makaronu w kształcie małych muszelek500 g pomidorków koktajlowych - pół na pół żółtych i czerwonychsłoiczek czarnych oliwek2 łyżki szczypiorkugarść świeżej bazylii1/2 długiego ogórka4 łyżki octu winnego białego7 łyżek oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusólpieprzSposób przygotowania:Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż makaron do miski. Pomidorki koktajlowe przokrój na ćwiartki, oliwki pokrój w plasterki, ogórek - w kostkę, szczypiorek i bazylię posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól i pieprz oraz ocet i oliwę. Dokładnie wymieszaj.Sałatkę z sosem wymieszaj tuż przed podaniem.