ßßß
Restauracja jest przestronna i bardzo elegancka, ale bez specjalnego zadęcia. Zauroczył mnie motyw granatowo-czerwonej kratki dominujący w wystroju, oprawie menu i obrusach. Ja chcę taki fartuch! Lubię tez zaglądać do kuchni i jeśli tylko mam taką okazję, korzystam z niej chętnie. W kuchni Gonzalo stanowiska są bardzo dobrze zorganizowane, a centralny element kuchni stanowi wyspa z ze stalową płyta grzewczą i palnikami. Mimo niezbyt wielkiej przestrzeni odnosi się wrażenie, że tu wszystko musi działać perfekcyjnie.W kuchni Gonzalo jest wiele wyśmienitych produktów, które właściciele sprowadzają prosto z Hiszpanii, a także świeże składniki z pobliskiej Hali Mirowskiej. Ucieszył mnie widok jajek "jedynek" z wolnego wybiegu. W kuchni hiszpańskiej używa się dość dużej ilości jajek, nigdy nie miałam odwagi zamawiać potraw z jajami w gastronomii, gdyż zazwyczaj stosowane są jajka pasteryzowane (jajecznica, omlet) lub najtańsze z masowych ferm, kupowane w wielkich marketach po 15-20gr za sztukę. Brawo za "jedynki"!
Jajka poszetowe były przygotowane przez Gonzalo w paczuszkach foliowych - to sprytny sposób na gotowanie jajek w koszulce (w kondomie) bez bałaganu zwiazanego z wbijaniem ich na wrzącą wodę z octem, w której czasem mamy za dużo "farfocli". Taki sposób gotowania jajek pokazywałam już jakiś czas temu na blogu, a podpatrzyłam go wcześniej u Kurta Schellera. Gonzalo używał wprawdzie folii spożywczej, w domu polecam jednak korzystanie z woreczków śniadaniowych, są łatwiejsze w obsłudze.Truflowe jajko poszetowe (w koszulce) na borowikach z szynką iberyjską4 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybieguoliwa truflowasól i pieprz do smaku500g świeżych borowików lub innych sezonowych grzybówoliwa z oliwek4 ząbki czosnku100g jamon iberico de bellota (suszonej, dojrzewającej szynki iberyjskiej)Na dno woreczka foliowego wlej pół łyżeczki oliwy truflowej, wbij jajko, dopraw je solą i pieprzem, a następnie ciasno zwiń folię tak, by w środku nie pozostało powietrze. Wkładaj pakieciki z jajkami do wrzątku i gotuj 5 minut. Oczywiście jeśli masz dość małe jajka, czas gotowania należy odpowiednio skrócić.Grzyby razem z trzonkami pokrój w plastry o grubości ok 0,5 cm, podsmażaj na patelni z niewielką ilością oliwy, aż staną się lekko rumiane. Oprósz je solą.Czosnek posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy, dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i przesmażaj razem 1-2 minuty.Na talerzu układaj podsmażone grzyby, na nich podsmażoną z czosnkiem szynkę, a na wierzchu jajko, delikatnie wyjęte z folii, w której się gotowało. Gonzalo na wierzchu układał jeszcze chrupiące wiórki z batatów.