Wykonanie
Jedno z najszybszych i najprostszych dań
makaronowych, które łatwo można zepsuć, chcąc nieco przedobrzyć. Gdy w upały nie chce się gotować, tu wystarczy naprawdę kilka minut w kuchni i współbiesiadnicy, którzy już oczekują na danie. Spaghetti alla carbonara w kilku prostych krokach.
A muzycznie, z poniedziałku mam dziś taką fajnie szeleszczącą bossanowę, żeby móc już sobie wyobrazić wieczór przy dobrym
winie i spaghetti carbonara . Posłuchajcie - Paul Desmond "Wave" ...Już nie pamiętam gdzie i kiedy zjadłam pierwszy raz spaghetti carbonara, jednak był to zły wybór. Dostałam
makaron utytłany w jajecznicy. I i to ma być to wielkie "halo"? no c'man, są lepsze sosy! Przez kolejnych kilka lat nigdy w restauracji nie wybrałam carbonary, jednak czasem zdarzało mi się podjadać odrobinę z porcji
męża, on carbonarę bardzo lubił. I tu dopiero okazało się, ze "jajecznica" to wcale nie jest to o co chodzi w tym wyśmienitym daniu. Przez długi czas nie podejmowałam żadnych prób przygotowania go w domu " no a jeśli nie ogarnę i zepsuję "? Aż tu pewnego dnia zaprosili nas na kolację z
winem znajomi i przygotowywali właśnie carbonarę. Jak już podejrzałam kolejność działań w kuchni, okazało się, iż przygotowanie carbonary jest naprawdę bajecznie proste,
serio! Dziś
śmieję się sama z siebie gotując kolejny gar
makaronu. A czasem robię carbonarę w wersji, którą podejrzałam u Jamiego Olivera - carbonarę z
cukinią, albo w wiosennym wydaniu carbonarę ze
szparagami - pycha!
Sosu do spaghetti carbonara się nie gotuje. Ot i to najważniejsze co należy zapamiętać.
Makaron miesza się z przesmażonym na rumiano najlepszym
boczkiem, a do tego wlewa
żółtka rozkłócone ze
śmietanką i
parmezanem. No i ważne, żeby nie wylać całej
wody z gotowania
makarony. Kilka łyżek przyda się do ewentualnego rozrzedzenia sosu. To co, robimy?1-2 łyżki
oliwyok 100g wędzonego,
surowego boczku lub pancetty2 duże
żółtka od wiejskich kur50g
śmietany kremówki 36%50g świeżo startego
parmezanukilka gałązek świeżego
tymianku250g świeżego
makarony spaghettisól do gotowania
makaronyświeżo mielony
pieprzZagotuj osoloną
wodę na
makaron.
Boczek lub pancettę pokrój w słupki. Wymieszaj
żółtka ze
śmietaną i
parmezanem.Na sporą patelnię wlej
oliwę, wrzuć
boczek i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży
makaron będzie gotował się ok 3 minut, zatem poczekaj z jego gotowaniem, aż
boczek będzie prawie gotów. Jeżeli używasz suszonego
makaronu, gotuj go wg wskazówek na opakowaniu, a w międzyczasie smaż
boczekOdcedź
makaron, zachowując kilka łyżek
wody z gotowania. Przełóż odcedzony
makaron na patelnię z
boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się aromatyczną
oliwą i oprósz całość grubo mielonym
pieprzem.Teraz ważne - zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek zachowanej z gotowania
makaronu wody, a następnie szybko wlej
śmietaną z
żółtkami i
parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać, inaczej na patelni
zrobi się jajecznica!). Od razu wykładaj na talerze i podawaj oprószone listkami świeżego
tymianku i grubo mielonym
pieprzem - pycha!