ßßß Cookit - przepis na Doskonałe spaghetti carbonara

Doskonałe spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Jedno z najszybszych i najprostszych dań makaronowych, które łatwo można zepsuć, chcąc nieco przedobrzyć. Gdy w upały nie chce się gotować, tu wystarczy naprawdę kilka minut w kuchni i współbiesiadnicy, którzy już oczekują na danie. Spaghetti alla carbonara w kilku prostych krokach.
A muzycznie, z poniedziałku mam dziś taką fajnie szeleszczącą bossanowę, żeby móc już sobie wyobrazić wieczór przy dobrym winie i spaghetti carbonara . Posłuchajcie - Paul Desmond "Wave" ...
Już nie pamiętam gdzie i kiedy zjadłam pierwszy raz spaghetti carbonara, jednak był to zły wybór. Dostałam makaron utytłany w jajecznicy. I i to ma być to wielkie "halo"? no c'man, są lepsze sosy! Przez kolejnych kilka lat nigdy w restauracji nie wybrałam carbonary, jednak czasem zdarzało mi się podjadać odrobinę z porcji męża, on carbonarę bardzo lubił. I tu dopiero okazało się, ze "jajecznica" to wcale nie jest to o co chodzi w tym wyśmienitym daniu. Przez długi czas nie podejmowałam żadnych prób przygotowania go w domu " no a jeśli nie ogarnę i zepsuję "? Aż tu pewnego dnia zaprosili nas na kolację z winem znajomi i przygotowywali właśnie carbonarę. Jak już podejrzałam kolejność działań w kuchni, okazało się, iż przygotowanie carbonary jest naprawdę bajecznie proste, serio! Dziś śmieję się sama z siebie gotując kolejny gar makaronu. A czasem robię carbonarę w wersji, którą podejrzałam u Jamiego Olivera - carbonarę z cukinią, albo w wiosennym wydaniu carbonarę ze szparagami - pycha!
Sosu do spaghetti carbonara się nie gotuje. Ot i to najważniejsze co należy zapamiętać. Makaron miesza się z przesmażonym na rumiano najlepszym boczkiem, a do tego wlewa żółtka rozkłócone ze śmietanką i parmezanem. No i ważne, żeby nie wylać całej wody z gotowania makarony. Kilka łyżek przyda się do ewentualnego rozrzedzenia sosu. To co, robimy?
1-2 łyżki oliwy
ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty
2 duże żółtka od wiejskich kur
50g śmietany kremówki 36%
50g świeżo startego parmezanu
kilka gałązek świeżego tymianku
250g świeżego makarony spaghetti
sól do gotowania makarony
świeżo mielony pieprz
Zagotuj osoloną wodę na makaron. Boczek lub pancettę pokrój w słupki. Wymieszaj żółtka ze śmietaną i parmezanem.
Na sporą patelnię wlej oliwę, wrzuć boczek i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży makaron będzie gotował się ok 3 minut, zatem poczekaj z jego gotowaniem, aż boczek będzie prawie gotów. Jeżeli używasz suszonego makaronu, gotuj go wg wskazówek na opakowaniu, a w międzyczasie smaż boczek
Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się aromatyczną oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem.
Teraz ważne - zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek zachowanej z gotowania makaronu wody, a następnie szybko wlej śmietaną z żółtkami i parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać, inaczej na patelni zrobi się jajecznica!). Od razu wykładaj na talerze i podawaj oprószone listkami świeżego tymianku i grubo mielonym pieprzem - pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/spaghetti-carbonara.html