Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i
lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię
makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.
*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego
makaronu- ok 100g wędzonego,
surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2
żółtka- 50g
śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego
parmezanu-
sól do gotowania
makoronu- świeżo zmielony
pieprz-
tymianek gałązkę- 2 łyżki
oliwy do smażeniaskładniki na
makaron- 400 g semoliny- 4
jajka- 2 szczypty
soli morskiej-
mąkę do podsypywania (405)
SPOSÓB WYKONANIA:
makaronu- semolinę mieszamy z
solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy
jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.Jeżeli posiadamy maszynkę do
makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji
zero, podsypując
mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i
makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy
mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej.- zagotujemy osolona
wodę i wrzucamy nasz
makaron-
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na
oliwie do chrupkości, w garnuszku mieszamy
śmietanę,
żółtka i
parmezan.- świeży
makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu)- odcedź
makaron, zachowując kilka łyżek
wody z gotowania. Przełóż odcedzony
makaron na patelnię z
boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się
oliwą i oprósz całość grubo mielonym
pieprzem.teraz cały myk tego dania- zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę ze
śmietany i energicznie mieszamy (jeżeli nie zdejmiemy z ognia to
zrobi nam się jedna wielka jajecznica)- nakładamy na talerze posypujemy
tymiankiem, i
pieprzymy świeżo zmielonym
pieprzem( gotowy zmielony
pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości
pieprzu)ja jestem zakochana w tym daniu a tak zapamiętałam to danie cudowny
makaron i dobre
czerone wino :)
smacznego