ßßß Cookit - przepis na Królewska carbonara ze szparagami

Królewska carbonara ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Na pierwsze dni wiosny, ten prawdziwej, zielonej, pachnącej deszczem, zieloną trawą, korą młodych drzew, gdy na straganie pojawią się pierwsze zielone szparagi (szukajcie u Majlertów, p. Ziółko albo sycylijskich u Kubika na Koszykach), koniecznie zróbcie tę wyśmienita carbonarę. Najlepiej użyjcie do niej domowego, świeżego makaronu i dobrej jakości wędzonego boczku lub pancetty. To bardzo szybkie danie, w sam raz na tarasowe majowe leniuchowanie. No to teraz czas skoordynować ruchy, zawołać gości do stołu i podać królewskie tagliatelle carbonara z zielonymi szparagami, pachnącymi świeżą ziemią i tak długo wyczekiwaną wiosną. Aha - z tym m.in przepisem na stronach Kuchni Zwierciadła wygrałam kulinarne warsztaty :)
1-2 łyżki oliwy
ok 250g świeżego makaronu tagliatelle
pół pęczka zielonych szparagów
2 duże żółtka od wiejskich kur
50g śmietany kremówki 36%
50g świeżo startego parmezanu
ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty
kilka gałążek świeżego tymianku cytrynowego
Zagotuj osoloną wodę na makaron.
Boczek lub pancettę pokrój w słupki.
Odetnij główki szparagów, z łodyżek zdejmij łuski i z pomocą obieraczki do warzyw zrób z łodyżek cienkie zielone wstążki.
Wymieszaj żółtka ze śmietaną i parmezanem.
Na sporą patelnię wlej oliwę, wrzuć boczek i podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Jeśli gotujesz świeży makaron, wrzuć go na wrzątek razem ze wstążkami ze szparagów - będzie gotował się ok 3 minut. Jeżeli jednak używasz suszonego makaronu, gotuj go wg wskazówek na opakowaniu, a wstążki szparagowe wrzuć do garnka na 3 min przed końcem gotowania.
Do zrumienionego boczku na patelni dodaj główki szparagów i podsmażaj chwilą, aż lekko się zezłocą i staną chrupiące. Oprósz je sporą ilością grubo mielonego pieprzu.
Odcedź makaron ze wstążkami szparagowymi, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się aromatyczną oliwą. Teraz bardzo ważne - zestaw patelnię z ognia, dodaj kilka łyżek zachowanej z gotowania makaronu wody, a następnie szybko wlej śmietaną z żółtkami i parmezanem. Energicznie wymieszaj (pamiętaj, by już nie podgrzewać, inaczej na patelni zrobi się jajecznica!). Wołaj wszystkich do stołu i od razu podawaj - pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/05/krolewska-carbonara-ze-szparagami.html