ßßß Cookit - przepis na Carbonara szparagowa z chipsami z boczku

Carbonara szparagowa z chipsami z boczku

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 plasterki boczku (lub szynki parmeńskiej)
2 porcje makaronu
8 zielonych szparagów
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki tartego parmezanu
świeży tymianek - 1 łyżka listków (można zastąpić natką pietruszki)
Przygotowanie
Boczek ułożyć na patelni i smażyć na małym ogniu przez kilkanaście minut aż się wytopi i będzie chrupiący, odłożyć na ręcznik papierowy. Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg. Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc wstążki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, na kilka minut przed końcem gotowania dodać główki szparagów. Odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą oraz główkami szparagów włożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać śmietankę wymieszaną z żółtkami, tasiemki szparagów, wymieszać. Jeśli garnek jest gorący, sos powinien już zgęstnieć, w razie potrzeby postawić go na malutkim ogniu i przez chwilę podgrzewać. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dodatkowo parmezen go jeszcze zagęści.
Dodać parmezanem i tymianek, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i od razu podawać z plasterkami chrupiącego boczku. Boczek można też pokroić na paseczki i wmieszać w makaron.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_ze_szparagami/carbonara_szparagowa_z_boczkiem/przepis.html