Wykonanie
czwartek, 16 Maj 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Uwielbiam
zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposóbSkładniki:pęczek
zielonych szparagówok. 8 plastrów
szynki parmeńskiejparmezanSzparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 2-3 cm.). Wkładamy je, związane nitką w luźny pęczek, do wysokiego garnka. Nalewamy
wody tak, aby główki
szparagów znajdowały się nad powierzchnią. Gotujemy kilka minut. Wyciągamy.Każdy plasterek
szynki kroimy wzdłuż na pół. Owijamy
szynkę wokół
szparagów i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę
parmezanu (możemy zrobić to obieraczką do warzyw).Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch się przyrumieni.
Smacznego!