ßßß Cookit - przepis na Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

czwartek, 16 Maj 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Uwielbiam zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposób
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
ok. 8 plastrów szynki parmeńskiej
parmezan
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 2-3 cm.). Wkładamy je, związane nitką w luźny pęczek, do wysokiego garnka. Nalewamy wody tak, aby główki szparagów znajdowały się nad powierzchnią. Gotujemy kilka minut. Wyciągamy.
Każdy plasterek szynki kroimy wzdłuż na pół. Owijamy szynkę wokół szparagów i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę parmezanu (możemy zrobić to obieraczką do warzyw).
Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch się przyrumieni.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/szparagi-w-szynce-parmenskiej