ßßß
Cookit - przepis na Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem
Składniki
Zielone szparagi
Szynka parmeńska
Parmezan
Natka pietruszki
Pieprz czarny
Sos winegret
Bagietka francuska
Wykonanie
Składniki2 porcje8
zielonych szparagów
6 cieniutkich plasterków
szynki parmeńskiej
ser parmezan
, około 30 g1 łyżka grubo posiekanej
natki pietruszki
świeżo zmielony
czarny pieprz
sos winegret
Dodatki: 1/3 świeżej
bagietki francuskiej
PrzygotowanieOdłamać twarde końce
szparagów
(1-3 cm) i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko
solą
i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki.
Szparagi
rozłożyć na 2 talerze i obłożyć je
szynką parmeńską
. Na wierzch położyć po kilka
płatków
parmezanu
(ściętych obieraczką do warzyw).Polać
winegretem
, posypać
natką pietruszki
i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem
. Podawać z
bagietką
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_szynka_parmezan/przepis.html
Przepisy powiązane
Szparagi w szynce parmeńskiej
Makaron ze szparagami i szynką parmeńską
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską, winogronami i tartym parmezanem
Carbonara szparagowa z chipsami z boczku
Makaron z krewetkami i szparagami
Składniki powiązane (0)