ßßß Cookit - przepis na Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
8 zielonych szparagów
6 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej
ser parmezan, około 30 g
1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sos winegret
Dodatki: 1/3 świeżej bagietki francuskiej
Przygotowanie
Odłamać twarde końce szparagów (1-3 cm) i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko solą i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki.
Szparagi rozłożyć na 2 talerze i obłożyć je szynką parmeńską. Na wierzch położyć po kilka płatków parmezanu (ściętych obieraczką do warzyw).
Polać winegretem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z bagietką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_szynka_parmezan/przepis.html