ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską, winogronami i tartym parmezanem

Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską, winogronami i tartym parmezanem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 dojrzała i soczysta gruszka, cienko pokrojona, bez gniazd nasiennych
kilka poszarpanych liści sałaty
4 cieniutkie plasterki paczkowanej szynki parmeńskiej, pokrojonej w kawałki
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na suchej patelni
garść białych winogron bezpestkowych, pokrojonych na połówki
2 - 3 łyżki tartego Parmezanu (najlepiej w wiórkach)
świeżo zmielony czarny pieprz
oraz: Miodowy sos winegret i grzanki
Przygotowanie
Przygotować miodowy sos winegret zgodnie z przepisem. Gruszkę ułożyć na półmisku na sałacie, przykryć kawałkami szynki parmeńskiej, posypać zrumienionymi orzechami oraz połówkami winogron. Posypać wiórkami Parmezanu oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem polać winegretem. Podawać z grzankami na przystawkę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/carpaccio_z_gruszki/przepis.html