ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szparagami i szynką

Makaron ze szparagami i szynką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 plasterki szynki (użyłam parmeńskiej)
160 g makaronu wstążki
8 zielonych szparagów
80 ml (1/3 szklanki) wody z gotującego się makaronu
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki tartego sera (parmezanu, grana padano)
Przygotowanie
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (główki i plasterki). Odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu (ważne!).
Żółtka wymieszać ze śmietanką .
Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu, wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żółtka ze śmietanką i wszystko wymieszać. Podawać z tartym serem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_ze_szparagami/makaron_ze_szparagami_szynka/przepis.html