Składniki2 porcje4 plasterki szynki (użyłam parmeńskiej)160 g makaronu wstążki8 zielonych szparagów80 ml (1/3 szklanki) wody z gotującego się makaronu60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30%2 żółtka3 łyżki tartego sera (parmezanu, grana padano)PrzygotowanieSzparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi (główki i plasterki). Odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody z makaronu (ważne!).Żółtka wymieszać ze śmietanką .Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami i wodę z makaronu, wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żółtka ze śmietanką i wszystko wymieszać. Podawać z tartym serem.