Wykonanie
Zazwyczaj przygotowuję
pomidorowy sos do
makaronu. Jednak czasami potrzebna jest mała odmiana. Miałam ochotę na spaghetti carbonara. Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś włoskiego przepisu i znalazłam ten . Autorka bardzo przeprasza, że przepis nie jest do końca taki jak być powinien, a to za sprawą dodatku
śmietanki. Jednak
makaron bardzo nam smakował i na pewno w takiej wersji zagości jeszcze nie raz.
Składniki:400 g
makaronu spaghetti100 g pancetty lub
boczku dobrej jakości (dałam 200)4
żółtka2 łyżki
śmietany kremówkiParmezan lub
Grana Padano (80 g + do posypania)
sól,
pieprzoliwaWykonanie:
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie pokroić
boczek i podsmażać na odrobinie
oliwy, aż
boczek będzie chrupiący. W misce wymieszać
żółtka, ok. 80 g startego
Parmezanu i
śmietanę. Doprawić
solą i
pieprzem. Ugotowany, odcedzony
makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z
boczkiem. Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać. Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość podsmażać. Przełożyć na talerze i podsypać startym
Parmezanem. Podawać natychmiast.