Wykonanie
Mój ulubiony
makaron. Niestety nie mam okazji jeść go zbyt często ponieważ tylko ja go lubię dla moich pozostałych domowników jest za ciężki, ale dzisiaj miałam na niego
smaka więc przygotowałam jedną porcję.Składniki:1
żółtko250 ml
śmietanki 30%1 ząbek
czosnkupół małej
cebulkisól i
pieprzdużo tartego
parmezanubazylia świeża
rozmaryn suszonykilka plastrów
boczkuoliwa z oliwek50-70 g
makaronu spaghetti Barilla (lub innego)Przygotowanie:Nastawiamy garnek z
wodą do gotowania
makaronu, solimy i zabieramy się za
boczek. Kroimy go na cieniutkie paski, następnie siekamy
czosnek i
cebulkę, wszystko obsmażamy na patelni z niewielką ilością
oliwy,
parmezan trzemy na tarce. Następnie część
śmietanki (nie zużyje całego opakowania tylko ok. 6 łyżek stołowych) roztrzepujemy w kubku z
żółtkiem i
parmezanem, odstawiamy na chwilę na bok. Powinniśmy już
mieć zagotowaną
wodę więc wrzucamy
makaron (gotujemy al dente czyli 2 minuty krócej niż podaje producent), na patelnię wlewamy 3 łyżki
śmietanki, mieszamy delikatnie uważając żeby nam się nie zagotowało (ogień zmniejszamy do minimum)teraz dodajemy
śmietankę z
żółtkiem ponownie mieszamy i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy
makaron i rozprowadzamy go po patelni tak aby cały był w sosie . Podajemy z odrobiną
octu balsamicznego, posypany
rozmarynem i listkami
bazylii. Smacznego