Wykonanie
SPAGHETTI CARBONARA
Kiedy zobaczyłam akcje Kuchnia Macieja Kuronia strasznie się ucieszyłam. Od wielu lat kolekcjonuję przepisy i Pan Maciek jest jednym z nielicznych, do którego sięgam częściej niż do innych. Dzielnie zbierałam jego Kuchenne Inspiracje w Biedronce. Ba! Kupiłam nawet jego Książkę Kucharską napisaną dla Biedronki. I nie żałuję. Przepis ten pochodzi właśnie z niej - Maciej Kuroń "Smaczne Danie z Biedronką" . Danie powstało spontanicznie. Szukałam inspiracji do tej Akcji, więc przeglądałam przepisy w toalecie...tak tak, to jedno z nielicznych miejsc, gdzie małe paluszki nie
podrą moich książeczek ;) Po czym (wiadomo CZYM ) pobiegłam po składniki do Godfather's Spaghetti . Jednak w sklepie okazało się, że w niedzielę nigdzie nie dostanę
mięsa mielonego. Nie wiele myśląc kupiłam te potrzebne do Spaghetti Carbonara. Zapomniałam jedynie o
rozmarynie. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - okazało się smaczne, szybkie i sycące - w sam raz na obiadek . Nawet Mój Maluszek po spróbowaniu jednego
makaronu domagał się więcej , skutkiem czego Mama danie zjadła letnie ;) Ale i tak było pyszne :) To moja kolejna propozycja primii patti w tym tygodniu :)
Składniki dla 4 osób - u nas 2 , 5 ;) :( podaję wersję nie biedronkową - choć według jej wyliczeń używając jej produktów danie będzie kosztować nas 9 zł ;) )
500g
makaronu spaghetti - u nas pół paczki100-150g
chudego boczku wędzonego3-4
żółtka - u mnie 3250 ml
śmietanki kremówki (36%)1 ząbek
czosnku50g
sera cheesart lub innego np.
parmezanu, oreggio
oliwa z oliweksólpieprzewentualnie
rozmarynMakaron gotujemy w dużej ilości
wody na półtwardo - aldente.
Boczek kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i zrumieniamy
boczek. Dolewamy połowę
śmietanki, posiekany
czosnek i
rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej
śmietany dodajemy
żółtka oraz
ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia,
bosos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z
makaronem i serwujemy.Smaczności ! :)