Wykonanie
Już mówiłam, że jestem ziemniaczaną babą? Mam nadzieję, że uda mi się tej jesieni w Warszawie zorganizować ciekawe ziemniaczano-grulowo-pyrowe spotkanie, na którym będzie można więcej dowiedzieć się o różnych rodzajach
ziemniaków i kupić kilka ciekawych odmian. Chcielibyście takiego? Nagle się okazało, że ja strasznie dawno
ziemniaków nie
jadłam. Najpierw te upały,
potem urlop, no i 2 tygodnie bez
ziemniaków przeleciały. No to dziś klasyka klasyki -
sałatka ziemniaczana, w której się zakochałam, gdy znajoma z półmiskiem "przynośnego" przyszła do nas na spotkanie tarasowo-ogrodowe. Ta
sałatka jest rewelacyjna, chociaż ultra prosta w wykonaniu.
Ty mówisz grule, taralalaluleja zaś
ziemniaki tralalalaki...Bo gdyby tak sparafrazować słynną piosenkę Louisa Armstronga i Elli Firzgerald "Lets' Call The Whole Thing Off" ... sami posłuchajcie :)Sałatek ziemniaczanych, śląskich klusek, knedli ze
śliwkami i kremowych zup ziemniaczanych nigdy nie mam dość. Kręcę ziemniaczane gnocci z pokrzywą i smażę ziemniaczane placki.
Skrobię, szoruję, obieram i nie
mogę nie
mieć ziemniaków w kuchni. To podobnie jak z
pomidorami - nigdy nie dałabym sobie wydrzeć z jadłospisu
kartofli. O właśnie - a w Waszych rejonach co jadacie -
ziemniaki,
kartofle, czy grule? a może jeszcze inaczej nazywacie klejnoty Królowej
Bony.Sałatki ziemniaczane królowały na imprezach w trudnych latach 80-tych.
Potem jakby zaczęto się ich wstydzić. Musze przyznać, ze klasycznej sałatki ziemniaczanej z
majonezem nie
jadłam naprawdę od dawna. No właśnie do dnia, kiedy to owa znajoma przyniosła półmisek "wnośnego". Trochę mi było głupio, ale wyjadałam ją bez zahamowań. W
sumie, to największy komplement dla smaku tej sałatki :)
Klasyczna
sałatka ziemniaczana z
majonezem jest prosta, obłędnie prosta. Tylko kilka składników, ulubiony
majonez i trudno mnie oderwać od półmiska. Świetnie sprawdza się na imprezach, ale również jako zimny dodatek do dań z grilla - zamiast
pieczywa, czy
ziemniaków pieczonych. Ma tę zaletę, że można ją przygotować dzień wcześniej, a tym samym rozłożyć przygotowania kulinarne w czasie, by nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę.ok 1
ziemniaków (typ A lub B) ugotowanych w łupinach w osolonej wodziepół pęczka
koperku2
dymki ze
szczypioremsól i
pieprz do smakuulubiony
majonezOstudzone, ugotowane
ziemniaki obierz z łupin i pokrój w dość drobną kostkę. Dodaj do nich posiekane
dymki z połową
szczypioru, i posiekanym
koperkiem. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i wymieszaj z kilkoma łyżkami ulubionego
majonezu. Pycha!
Ahaaa, dla wielbicieli chrupiącego
boczku mam też...
Sałatkę ziemniaczaną z
boczkiemwszystkie składniki jak wyżej, a na końcu…100g cieniutkich plasterków
boczkupokrój w słupki i przesmaż na rumiano na suchej patelniodsącz tłuszcz i wymieszaj ciepły
boczek z
sałatkągenialna wersja i jako pierwsza znika na ogrodowych przyjęciach