Wykonanie
Kolejny przepis dla studentów. Wydaje się czasochłonny, ale wcale taki nie jest. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie
soczewicy. Oprócz tego kolejny pomysł na to, czym zastąpić nudne
ziemniaki. Ciekawa i prosta
sałatka, która najlepiej smakuje jednak wiosną, gdy mamy dostęp do świeżych
ziół.Składniki na 7 kotletów:0,5 szkl.
soczewicy (u mnie zielona)1 łyżka
mąkibułka tarta2
dymki, posiekane i podsmażone1
jajkosól,
pieprzSoczewicę wypłukać i ugotować (ok. 15 min. w osolonej wodzie). Ugotowaną
soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki,
bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki. Nabierać sporą łyżkę masy, formować kotlety i obtaczać w
bułce tartej. Usmażyć. Swoje kotleciki podawałam z
sałatką ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczanaSkładniki na 2 porcje:4-5
ziemniaków1 łyżka
majonezu2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (polecam
jogurt)
szczypiorekpietruszkakopereksól,
pieprzZiemniaki pokroić w kostkę lub „ćwierćplasterki”, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Zioła pokroić, dodać do
ziemniaków wraz z
majonezem i
jogurtem. Wymieszać, doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą.Ewka