Wykonanie
Mamy środek lata, wakacje a co za tym idzie spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu przy grilu czy ogniskach. Proponuję Wam świetne rozwiązanie..takie mocno podkręcone
ziemniaki pieczone. Możecie je przygotować w piekarniku, na grilu lub ognisku. Za każdym razem smakuje wyśmienicie.
Składniki:6 dużych
ziemniaków300 g
boczku250 g
sera Bryndzadwie
cebule dymkipęczek
koperkusól i
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki umyj i piecz w temperaturze 200ºC przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij je aby lekko ostygły.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni i odsącz z tłuszczu.
Cebulę poszatkuj drobno. Gdy
ziemniaki przestygną połóż je płasko tak by były stabilne. Odetnij górną część
ziemniaka. Ze środków wydrąż miąższ i włóż go do miski. Dodaj podsmażony
boczek,
cebulę,
bryndzę oraz posiekany drobno
koperek i wszystko dokładnie wymieszaj rozgniatając
ziemniaki. Dosól i dopieprz do smaku. Napełnij farszem
ziemniaki, przykryj lekko odkrojonymi „wieczkami” i wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.Pyszne i syte danie samodzielne lub dodatek do innych grillowanych potraw. Można podawać z sosem lub
masłem czosnko-
koperkowym.Smacznego!!
A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:groole przepis
ziemniaki pieczone w piekarniku jak zrobic grule
ziemniaki z ogniska z
boczkiemziemniaki z piekarnikagrule przepisgrule pieczone przepis