ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: z drogi bo jadą pierogi

My Cat Cooks: z drogi bo jadą pierogi

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie dziś na pierogi. W moim domu głównie jadło się takie z farszem ziemniaczanym ze skwarkami. Przepis na nie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wiem, że robiła je moja babcia i mama, teraz robię je ja. Słyszałam, że "polskie" ruskie pierogi to nasz narodowy wymysł. Podobno wersja z ziemniakami (bez sera) to właściwe ruskie pierogi. Ja je uwielbiam i polecam bo jak to jeden bohater filmowy mówił, że nie zna nikogo kto nie lubi kremówek, ja nie znam nikogo kto choć raz spróbował i nie polubił moich pierogów.
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
Farsz
ziemniaki
boczek parzony
cebula
koperek
sól, pieprz
Obieram ziemniaki i gotuję jak na puree. Boczek podsmażam na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dorzucam cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Część boczku z cebulą odkładam. Przyda się do polania gotowych pierogów. Puree mieszam ze skwarkami i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia.
Mąkę mieszam z gorącą wodą i powoli zagniatam ciasto uważając aby się nie poparzyć. Rozwałkowuję i wykrawam kółka szklanką. Nakładam farsz i sklejam. Gotuję wodę w garnku z odrobiną soli i oleju. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną daję im jeszcze 2 minuty i wyciągam. Wykładam na talerz i okraszam skwarkami. Można też podać ze śmietaną.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/z-drogi-bo-jada-pierogi.html