Wykonanie
« Social Media Burger!Zupa cebulowa »Mało u mnie kuchni regionalnej, a zarazem polskiej. Dziś jednak postanowiłam to zmienić. Mimo tego, że nasze rodzime dania wydają nam się pracochłonne, to wręcz przeciwnie – zajmuję niewiele czasu. Wzorowałam się przepisem, który znalazłam tu 😉
Składniki:– kilka
ziemniaków– około szklanki
mąki–
pieprz,
sól–
boczek wędzony–
cebulaZiemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odcedzamy, aby pozbyć się
wody. Następnie do
ziemniaków dodajemy
mąkę i wyrabiamy na w miarę gładką masę – konsystencja finalnie powinna być dość gęsta i przy mieszaniu formować się w kulkę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dokładniej się połączyły.W międzyczasie gotujemy
wodę w dużym garnku i solimy ją do smaku. Kiedy zacznie wrzeć, możemy zacząć gotować kluseczki. Jak to zrobić? Na małym talerzyku rozkładamy dość cienką warstwę ciasta, po czym, trzymając talerzyk nad wrzątkiem, zrzucamy ciasto łyżeczką do
wody. Jedna łyżeczka = jeden kluseczek. Należy pamiętać, aby po każdej porcji ciasta, łyżeczkę zamoczyć we wrzątku. Jeżeli mój opis jest nie jasny, zachęcam do obejrzenia filmiku, do którego link podałam wyżejKiedy kluseczki wypłyną na wierzch, możemy je śmiało wyjmować na talerz.
Kluseczki podajemy z podsmażonym
boczkiem i
cebulką. Smacznego!