ßßß
Składniki:– kilka ziemniaków– około szklanki mąki– pieprz, sól– boczek wędzony– cebulaZiemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach i odcedzamy, aby pozbyć się wody. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę i wyrabiamy na w miarę gładką masę – konsystencja finalnie powinna być dość gęsta i przy mieszaniu formować się w kulkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na kilka minut, aby składniki dokładniej się połączyły.W międzyczasie gotujemy wodę w dużym garnku i solimy ją do smaku. Kiedy zacznie wrzeć, możemy zacząć gotować kluseczki. Jak to zrobić? Na małym talerzyku rozkładamy dość cienką warstwę ciasta, po czym, trzymając talerzyk nad wrzątkiem, zrzucamy ciasto łyżeczką do wody. Jedna łyżeczka = jeden kluseczek. Należy pamiętać, aby po każdej porcji ciasta, łyżeczkę zamoczyć we wrzątku. Jeżeli mój opis jest nie jasny, zachęcam do obejrzenia filmiku, do którego link podałam wyżejKiedy kluseczki wypłyną na wierzch, możemy je śmiało wyjmować na talerz.
Kluseczki podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!